5 sätt att minska svartjobb – låt din hund jobba för maten

 

När skall jag låta hunden jobba för sin mat?

När hunden börjar jobba med något oönskat tex. överdrivet vaktande eller larmande. Om din hund behöver minska vissa oönskade beteenden kan det vara en bra idé att kolla över hundens balas av ”hund”berikning, fysiska motion och mentalstimulans. Ett sätt att bränna mentalenergi är att jobba för maten.

Jaga för maten

Varför inte låta hunden jaga för att få tag i sin mat? Ett exempel: Vargen utvecklades för att jaga för sin mat, men självfallet så behöver inte din hund göra det nu. Eftersom du utfodrar i en matskål som är så enkelt att få tillgång till så behövs knappast någon ansträngning alls. Synd? Din hund och känslosystem är dock fortfarande utformat för jakten! Därför är det viktigt att du låter hunden uttrycka det här beteendet. Ge dem möjlighet att leva ut det här beteendet och tillfredsställa sina behov. Du kan se din hunds ”se-förfölj-jaga-ta-bita-döda”-beteende när den leker!

Eftersom hunden ändå måste äta varje dag så kan den lika gärna bränna en bit av sin mentala energi där, eller? låta hunden arbeta lite för att komma åt sin mat. Jag skulle påstå att mat är för dyrt för att bara lägga upp på ett fat😆. Var kreativ och kom på nya sätt att låta din hund jobba för maten. Här kommer några tips för dig som du kan prova.

Mentalaktivering för maten

1. REGN – Sprida ut torrfodret utomhus i gräset eller lägga ut det som ett sök inomhus (gömda) – ställa ut som labyrint, lägga grejer hunden måste kliva över – jag tänker ”aktiveringsbana”.
2. KÖRRAGÖMMA – FISK FÅGEL MITTEMELLAN – Gömma fodret i föremål. Tex. rulla in i en handduk, gräv ner i snön eller i löven så hunden får gräva upp de, göm i en låda – i en låda hunden får öppna. Äggkartonger, toarullar, snuffelmatta, tidningspapper. Se här Öppnar paket
3. FRYSA – Blötlägg och brys fodret i olika föremål – Muffinsform, kong, slickbräda, isbits form etc.
4. TRÄNA BALANS OCH ORD – Träna Trix med hunden – Se tips här Tips på trix att lära hunden
5. DOGA – Gömma maten på höjder så hunden får stretcha (Trädbarken, stockar, stenar, stol, bänkar. Se Tryck här 🙂

Följ mig på instagram för mer Hundkunskap

 

Om du vill ha fler tips på hur du kan utfodra din hund kan du kolla i facebookgruppen: Våga vägra matskål https://www.facebook.com/groups/244109536260032

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

3 reaktioner på ”5 sätt att minska svartjobb – låt din hund jobba för maten”

  1. Pingback: Alla valpkurser passar inte alla valpar - Klemminghundar

  2. Pingback: Berikning hund - Klemminghundar

  3. Pingback: Mental stimulans hos hund - Klemminghundar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen