Lyfta hunden i hundmöte

Det är vanligt att man tror att man visar hunden att hundmötet är farligt genom att öka avståndet när hunden börjat skälla eller att lyfta den. Räkna med kommentarer som – Du förstärker din hunds rädsla genom att göra det där!

Fast kan man lägga positiv förstärkning på rädsla och få den att öka? Tänk dig att du är rädd för att se ormar på promenaden och skriker om du hamnar för nära, kommer du bli mer rädd för ormen då om du får en glass varje gång? Eller att någon lyfter upp dig eller tar dig i handen och lämnar. Man kan inte förstärka rädsla genom positiv förstärkning. Alla hundar är inte rädda i hundmöte men många är de.

Såhär : är det du vill ha en lugnare känsla i hundmöte hos hunden och att hunden med tid börjar ta kontakt med er när ni ser andra hundar? Som den i dagsläget kan vid ett bilmöte så behöver vi undvika hundmöten som blir för svåra där vi inte får rätt känsla hos hunden, det vill säga när det går så snabbt och den mötande hunden hamnar så nära att skällande uppstår. I ett sånt läge så handlar det om att göra en nödlösning (lyft, vänd, öka avstånd med fart,) förhandla inte med hunden, den har stängt av. Just för att det ska ta så lite skada på hunden som möjligt av de dåliga hundmötet för som du ser på promenad så leder skällande till mer skällande och hunden låser sig mer och blir svårare att bryta, vilket gör att det belastar hunden övertid. Skällande skapar lättnad hos hunden men det är inte ett beteende vi vill att den ska träna mer på i hundmöten och därför så avslutar vi mötet så snabbt de går så hunden inte tränar så många sekunder på att loopa skällande och stressa upp i hundmöte. 

Desensibilisering, exponeringsterapi

Jag är tydlig med på privatträning att hundmötesträning sker på tillräckligt med avstånd till triggern och detta ska också tränas arrangerat så man får upp antalet repetitioner och öka tiden kring annan hund så hunden har chans att ta önskade val mer ofta.

Man kan inte tro att man ska få resultat genom att träna bara på alla spontana möten på promenaden, tänk dig en vanlig dag.

Promenad 1: Hund dyker upp för plötsligt, du får avbryta – ingen hundmötesträning skedde. Hundmöte 2: Hund dyker upp alldeles för långt borta, din hund bryr sig inte alls, de var inte rätt svårighetsrad, hunden fick ingen utmaning eller träning.

Promenad 2: inga hundmöten alls.

Promenad 3: ett hundmöte som faktiskt var på ett avstånd som var lagom och vi hade verkligen the sweetspot, fast den random hunden var bara kvar i 8 sek sen försvann den bort, hunden tränade 8 sek på de nya beteendet. Hundmöte 2: Igen en hund dyker upp på lagom avstånd och din hund börjar träna i ca 5 sek på önskat beteende, men helt plötsligt kommer den här hunden jätte snabbt mot er för dom har bytt riktning och du måste avlägsna dig.

Promenad 4: hundmöte 1: du glömde godis och hade kassar i händerna och hunden råkade träna hela 8 sek på att skälla på annan hund.

Det gör inget att hunden gör utfall, den försöker bara reglera stressen, bakslag händer oss alla, de är omöjligt, vi får räkna med detta och lära oss från situationen och gå vidare.

Räkna nu ihop vad du kom upp i? Hur mycket tränade din hund på önskvärda beteenden kring annan hund? Detta är varför du ska arrangera pass. Om du gör 2 pass i veckan det är då 20min x 2 då är du uppe i 40min, om du då undviker alla för svåra möten där hunden max tränade 2sek på att skälla på annan hund sen fick du med dig hunden och du tränar kanske några få spontana möten per vecka där du får ihop lite tid på rätt avstånd, ja då ligger du på + kontot för att ändra din hunds respons i hundmöten.

Detta är inte enkelt och är svårt att förstå i början om man inte är insatt i hundens inlärning och beteendeträning för rädslaproblematik och utfall.

Alternativet om vi inte lyfter hunden och ökar avstånd i ett skitmöte är alltså att hunden står kvar och tränar ännu mer på det önskade beteendet och därmed ökar med tid, ni vet det man tränar mycket på blir man bra på. I dagsläget så är det enda val hunden vet och har lärt sig när den ser andra hundar är att skälla och nu vill vi ändra på det så att den kan ta ett annat val till exempel nosa, röra på sig utan att dra och ta kontakt med er.

Tack för ni läste vill ni ha hjälp med hundmöten är du välkommen att maila på kontakt@klemminghundar.se

Reaktivitet, hundmöten & skällande på människor kräver uppföljning och går bara att boka om man köper paket med timmar. De går bra att boka ett bedömningssamtal först för att diskutera, 40min 495kr.

Hur många timmar passar mig?

Hundmötesproblematik klemminghundar.se paket

3h för dig som:

 »Har en unghund som mest är glad och engagerad i hundmötet. Problemet uppstod i unghundsåldern. Hunden kan skälla men lugnar sig snabbt och är ganska enkel att fånga upp med godis.

 »Hunden klarar hundmöten utan att bli helt okontaktbar på 10-25m. Hunden upplevt svår i vissa möten eller möten som sker för plötsligt.

 »Hunden återhämtar sig fort efter ett skarpt möte. 

6h för dig som:

 »Har en hund som är frustrerad eller väldigt osäker/skällig/reaktiv i hundmöte.

 »Hunden skäller oftast i hundmöten även på 25-50m

 »Hunden visar andra osäkerheter eller stressbeteenden på promenaden.

9h för dig som:

 »Har en hund som har varit reaktiv i flera år och upplevs väldigt osäker och aggressiv i hundmöte. Hugger i luften, riktar om eller gör utfall.

 »Hunden blir okontaktbar i möte med annan hund på 25-100m

 »Hunden har även andra rädslor.

Senaste youtube videon ->

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

Rulla till toppen