Träning av valp som biter

Att träna en valp som biter

Att skaffa en valp är en spännande tid, fylld med glädje och utmaningar. Ett av de vanligaste problemen nya valpägare stöter på är valpar som biter. Medan bitande är ett normalt beteende för valpar, är det viktigt att träna dem att bita på rätt saker och på rätt sätt. I den här guiden kommer vi att gå igenom effektiva metoder för att träna din valp och förhindra oönskat bitande.

Varför Biter Valpar?

Valpar biter av flera anledningar:

 • Utforskning: Valpar använder munnen för att utforska världen.
 • Tandsprickning: Under tandväxlingsperioden kan bitande lindra smärta i tandköttet.
 • Lek: Valpar leker ofta genom att bita på varandra och sina ägare.
 • Uppmärksamhet: Vissa valpar biter för att få uppmärksamhet.

Effektiva Strategier för Att Träna Valpen

 1. Avledning med Leksaker – Ge valpen olika leksaker att bita på. När valpen biter på något olämpligt, som dina händer eller möbler, avled deras uppmärksamhet till en leksak.
 2. Belöningsbaserad Träning – Använd positiv förstärkning för att uppmuntra bra beteende. När valpen biter på en leksak istället för dina händer, beröm och belöna den med godis eller annan typ av belöning.
 3. Träning av ”Loss” – Lär din valp kommandot ”släpp” genom att byta ut vad de biter på mot en leksak eller godis. Detta lär valpen att släppa saker på kommando.
 4. Ignorera Oönskat Beteende – Om valpen biter för att få uppmärksamhet, ignorera den. Stå upp och vänd ryggen till, eller lämna rummet för en kort stund. Detta lär valpen att bitande inte leder till uppmärksamhet.
 5. Socialisering – Låt valpen leka med andra valpar och vuxna hundar. Socialisering hjälper valpen att lära sig att kontrollera sitt bitande, eftersom andra hundar ofta ger signaler när bitandet blir för hårt.

Hantering av Tandsprickning

Under tandsprickning kan valpar uppleva obehag, vilket leder till ökat bitande. Här är några tips för att lindra deras smärta:

 • Tuggben och Kylbara Leksaker: Ge valpen speciella tuggben eller kylbara leksaker som kan lindra smärtan.
 • Fuktiga Handdukar: Frys en fuktig handduk och låt valpen tugga på den. Kylan kan hjälpa till att lindra ömheten i tandköttet.

Vanliga Misstag att Undvika

 1. Att straffa valpen för att bita kan leda till rädsla och aggression. Använd istället positiv förstärkning och avledning.
 2. Var konsekvent med dina kommandon och förväntningar. Om olika familjemedlemmar använder olika metoder kan det förvirra valpen.
 3. Valpar behöver övervakning för att hindras från att utveckla dåliga vanor. Se till att hålla ett öga på dem, särskilt under de första månaderna.

Slutsats

Att träna en valp att sluta bita är en viktig del av deras utveckling. Genom att använda positiva och konsekventa träningsmetoder kan du forma goda vanor hos din valp och förhindra oönskat bitande. Kom ihåg att vara tålmodig och konsekvent – med tid och träning kommer din valp att lära sig vad som är acceptabelt beteende.

För fler tips och råd om valpträning följ mig på instagram @sofiaklemming, kolla in min valpkursonline där jag visar träning av valp

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

Rulla till toppen