BAT2.0

Är du intresserad av att börja träna din hund med träningsmetoden BAT2.0, så vad är då BAT2.0? läs vidare här.

Antingen kan du använda dig av en en förarledd metod som dom flesta hundmöteskurserna lär ut se tidigare inlägg: Här eller så kan du använda dig av BAT2.0 som faktiskt rehabiliterar hunden. BAT2.0 Får hunden att förstå själv och tänka själv i hundmöten utan våran hjälp och styrning.

Vad går det ut på?

BAT behavior adjustment training går i korthet ut på att hunden är i kontroll och har ett val dvs. hunden är framför dig i ett löst långt koppel. Vi inväntar hunden att göra bra beslut. Hunden jobbar mot en trigger som är placerad på ett såpass långt avstånd att hunden inte överreagerar. Med andra hundmötes tekniker försöker man ofta socialisera bort problemet men det fungerar inte alltid då hunden då känner sig ännu mer trängd och tvingad in i en situation den inte valt själv. En reaktiv (utåtagerande) hund vill skapa avstånd. Den har lärt sig att om den brötar på och reagerar utåt så skapar det avstånd. Med BAT-träningen väljer hunden och vi hjälper den med att skapa avståndet (funktionell belöning). Med andra ord ger BAT-träningen hunden ett annat beteende som utför samma uppgift – skapar avstånd. Sedan kan hunden hjälpa sig själv genom att skapa avstånd utan att reagera utåt. Hunden lär sig använda ett alternativt beteende för att lösa sitt problem/situationen.

I BAT använder man sig av ”funktionell belöning”. Alltså något som fyller en funktion åt hunden, dvs skapar det avstånd den behöver. Lite beroende på hur det går kan man även använda bonus-belöningar men det är viktigt att hunden inte associerar godiset med någon sorts lydnadsträning och tar ögonkontakt med ägaren för att träna mer – få mer godis. Då fungerar inte BAT – eftersom det är hunden som skall göra valet, vi skall inte visa den. Belöna lungt med rösten och visa vägen genom att titta och gå de hållet du vill. Om hunden är van vid tidigare Skvallerträning/Counter Conditioning – motbetingning så får man kanske fasa sig ur det och belöna då och då, annars blir hunden förvirrad.

Utrustning du behöver är en trigger (hund) eller vad som helst egentligen som hunden är rädd för, sele och långlina.

När du tränar BAT2.0

  1. Exponera den kopplade hunden för triggern (tex en människa el hund). Du står stadigt och släpper efter lite så kopplet inte är sträckt. Följ hunden genom att mata kopplet in och ut (viss koppelhantering krävs)
  2. Invänta respons från hunden genom att vända sig bort från triggern genom att tex. nosa i backen eller gå andra hållet säg lungt ett rätt ord.
  3. Om hunden börjar fixera blicken och börjar gå ner på djupt vatten så får vi be kontakt innan hunden reagerar med skall eller utfall. Det får alltså inte ta för lång tid så hunden kommer över sin reaktionströskel och tappar kontrollen. 
  4. Det du gör då är att gå ut på sidan av hundens synvinkel och säga tjena tjena ska du med detta hållet. inte bokstavligen men ni förstår vad jag. menar :D. Gör gärna ett lockljud inne vi hundens skuldra ca 1-2 meter från hunden och kolla de hållet som du vill gå för att få med dig hunden.
  5. Om nu hunden inte kommer när du lockar på den använd dig av att klättra in i kopplet och bodyblocka för att fysiskt få med dig hunden bort från triggern. Se klättra i kopplet här: Tryck här

När jag är ute och går med hunden.

När miljön inte är satt upp blir de svårare att träna eftersom du inte kan samarbeta eller styra triggern. Vi vill absolut inte att hunden skall fortsätta göra utfall, då går man back i träningen. jag föreslår om man verkligen vill se resultat av BAT2.0 att inte gå sånna promenader med hunden där de dyker upp mycket hundar/triggers. Man kan motionera sina hundar på andra sätt. Om man har en trädgård kan man vara där och hoppa över hinder och balansera på saker eller lära hunden longera som en häst. Simning, springa på rullband eller löst i inhägnader utan andra hundar är också bra alternativ.

Olika typer av utfall.

 Det finns hundar som går undan när de är rädda. En annan modell är dom som går till attack och möter upp ”faran” utan att vara aggressiv. Jag har en hund som heter laban och om han upplever något som är otäckt så attackerar han det, han biter inte men måste kolla upp det och tala om vad han tycker. Med en sådan hund måste man verkligen tänka till och minimera riskerna. Många hundar gör så här utan att bita och det behöver inte betyda att de tänker bita heller. De vet precis vad de gör men OM en sådan hund går upp i stress och blir provocerad kan den bli farligt.

Utveckla träningen
Längre fram i träningen när hunden är lugnare och mer bekväm med situationen kan du öva att ta ett steg i taget fram, mot triggern. Stanna och belöna för varje steg. Minsta lilla tecken på oro eller stress (hunden börjar t ex klia sig, hässja eller trampa runt) så backar du och kör som tidigare igen.
En reaktiv hund har lägre stresströskel och kan gå igång oerhört snabbt, ibland direkt från ett läge som du kanske upplever som lugnt och passivt. I så fall är inte hunden riktigt avslappnad. Den kanske sover men har en så konstant hög stressnivå att den till och med reagerar när den sover. Om din hund har en så låg stresströskel måste du gå långsamt fram i träningen och inte ta ut något i förskott samt träna mycket avslappning tillsammans med din hund. 

Jag har privata lektioner med BAT2.O, maila mig för att boka en träning i göteborg – Kontak@klemminghundar.se https://www.klemminghundar.se/kontakt/

Lycka till och BATA på.

KOLLA IN IN HUNDMÖTESKURSEN ONLINE HÄR NEDAN 😉 

 

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

1 reaktion på ”Vad är BAT2.0”

  1. Pingback: Hundmöte problem - Klemminghundar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen