HUNDMÖTE PROBLEMHUNDMÖTE PROBLEM

 

Problem i hundmöte är ingen lätt sak att träna då både instinkter och känslor är inblandade i beteendet. 

 

Att få hjälp av någon utbildad i ditt område för att kickstarta och veta vart du skall börja  är en idé, jag skall försöka hjälpa dig väldigt lite med en beskrivning här.

Hundmötesträning består av många praktiska moment och bör därför både demonstreras och praktiseras. Tänk om du gör en träning under en lång tid utan något resultat. De är lätt sånt som kan hända när man bara läser sig till träning. Det bästa är att få någon kunnig som kan titta på din hund och dig.

hundmöte problem

Hundmötesproblematik olika lösningar på koppelpromenaden:

När du har ett avstånd där hunden inte gör utfall när den ser annan hund.

1. Motbetinga – (klassisk betingning) – i en situation då hunden dyker upp på långt avstånd och kanske till och med du har sett hunden innan din hund är det ett perfekt tillfälle för att göra det bästa alternativet, ombetingning. Vad händer då hunden inte är på ett avstånd där din hund är lugn? Ja då blir de en nödlösning som ger hunden beskydd och släcker ut beteendet=utfallet så snabbt det bara går. Målet är att hunden inte ska behöva känna så = göra utfall. Hunden mår fruktansvärt dåligt och läget är akut då de sätter sig mer stress och rädslor i kroppen varje gång de upprepas. Jag anser dom flesta uttrycken vid utfall är rädsla eller aggression. 

När du motbetingat ett tag kan de leda till ett skvaller . Guide: Ta ut avståndet såpass mycket att din hund klarar se på den mötande hunden med en ok go känsla, ställ dig redo en halv meter bakom hunden och låt hunden klura ut själv vad det är den behöver göra. Tanken är att hunden frågar dig vart godisen är. När hunden vänder om och tar ögonkontakt -backa bakåt och belöna. Upprepa kanske 2-3 gånger på samma hund.

Tips: ta tillfället i akt och följ efter den andra hunden för att jobba med habituering och tillvänjning på ett avstånd hunden ser men inte är reaktiv.

Nödlösningar om de inte går att göra alternativ 1:

  1. Distrahera (risk att hunden inte väljer din distrahering). När du får ett plötsligt möte och de bara går att ta ut för lite avstånd för att hunden skall klara de, då kan vi försöka avleda hunden och sysselsätta den med något annat. Tex. Kasta godisar i gräset så hunden får söka. Ingen inlärning sker eftersom hunden inte kommer se den andra hunden, du sätter på en skygglappar kan man säga. Men detta är betydligt bättre än att hunden gör utfall.
  2. Håll i dig, Bodyblocka eller lyft upp. Om du har en liten hund som är trygg med att bli lyft så gör de i för trånga och plötsliga möten, tänk bara på din andning när du lyfter upp och låt din hund titta på den andra hunden. Om du har den större hunden sätt dig ner och håll 2 händer på bogen och var lugn själv, va beredd på ett utfall men håll fast hunden, lägg in en avreagernings-övning efteråt så inte stressen inte lagras i kroppen och hunden drar dom kommande metrarna i kopplet av stress.

hundmöte problem

Tänk på att man kan aldrig träna eller begära lydnad av en hund som inte tar godis. Hunden är inte tillgänglig för inlärning.

Egentligen bör hunden inte utsättas alls för hundmöten under träningsperioden. Men de är inte omöjligt att de går ändå. Bor du i stan bör du undvika tider många hundar är ute och tänka ut andra sätt för att ge hunden fysisk motion, tex. Simning, hundfria platser, kätting, spåra, agility, weightpull utan andra hundar.  

Om rehabiliteringsprocessen: https://www.klemminghundar.se/vad-ar-bat2-o/

HUNDMÖTE PROBLEM

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen