1. Hundmöteskurs – på gott och ont, Se upp för att bli lurad!

Har du gått en hundmöteskurs och trott att din hund ska kunna passera andra hundar bättre efteråt? men sen är det ingen skillnad alls?

För det första vilja börja med att säga att hundar är smarta nog att förstå när något är tillgjort kontra verklighet. Oftast så har vi ändrat känsla och inställning redan från början. En annan risk är att de blir jojjoträning på hundmöteskurs, det blir inte alls samma känsla helt enkelt. i min erfarenhet så baseras de flesta hundmöteskurserna på en för förarledd utlärnings-princip. Med det menar jag att hundövningarna man gör består av fokus på ägaren i passering av andra hundar. Fokus är inte något dåligt, men lär sig verkligen hunden något om sin Trigger och att ändra känsla?

När man botar en människa för spindelfobi måste man hela tiden se spindel på långt håll i början och sen exponerar man långsamt stegvis. På samma sätt tränar man hundar i vissa hundmöteskurser där man lär ut en träningsmetod som kallas BAT2.0. Att passera andra hundar med ett fokuserat skvaller fram och tillbaka eller ännu värre bara hålla ögonkontakt. De påminner mig mer om att man sätter på skygglappar på hunden så den blir distraherad och avledd förbi. Det kan absolut fungera i hundmöten men jag ser det inte lika reko som BAT2.0.

BAT2.0 har mer rehabiliterande åtgärder på långsikt och vi lär oss mer av hunden.

Förarledda metoder är bra att ha när det blir skarpt läge och hunden inte ännu lärt sig hantera triggers på ett lämpligt sätt. Så en kombination är bra. Läs mer om BAT2.0 Här

Se tidigare hundkurs hemligheter Här

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

2 reaktioner på ”1. Hundmöteskurs – på gott och ont, Se upp för att bli lurad!”

  1. Pingback: Vad är BAT2.O ? - Klemminghundar

  2. Pingback: Vad är BAT2.0 - Klemminghundar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen