Hundkurs på gott och ont

Valpkurs, ja de känner vi alla till och de ska man ju gå, men vad är egentligen hundkurs? Vad är det bra för?

Hundkurs på gott och ont

Om vi bryter ner hundkurs till små små delar och kollar på vad det är man egentligen gör och betalar för? Det är kanske inte så självklart som de låter. 

 

Du betalar för att få övningar instruerat och hjälp med att lyckas med dessa instruktioner. Övningar är små verktyg för att kunna kommunicera med din hund i olika situationer. Övningarna kan användas till att kontrollera din hund, tex. Om din hund har tagit en strumpa så kan du be den loss, om du har lärt in ett loss. Om din hund ska stanna kvar på ett ställe, om din hund skall komma när du visslar etc. För att kunna kommunicera med rösten eller kroppen behöver vi dessa övningar som lärts in i små steg med positiv förstärkning. Kurser har oftast ett tema tex. Hundmöten, koppel eller stresskurs. Skillnaderna är att övningarna man får är anpassade efter dom vanliga beteendeproblemen. tex. Som i hundmöteskurs så kan man få övningar som kan ge din hund en annan uppgift i passering av andra hundar. Utan några inlärda alternativa beteenden eller trix blir din hund desto mer okontrollerad i vissa situationer.

Det är just i inlärningsprocessen av en övning man kan köra fast, och då kanske du behöver hjälp av någon med erfarenhet som kan se på dig och berätta vad du bör göra annorlunda. Övningar varvas ofta med lite teori.

Hundkurs på gott och ont: Ju större grupper ju mer störning för din hund och ju mindre fokus från instruktören eftersom hen måste fördela sin coachning på antalet personer. Har du en stressad rädd eller reaktiv vovve kan de vara bättre att ha kurs i mindre grupper, eller välja privatträning där du får 100% av instruktören.

Tänk på att miljön kan göra att din hund inte är tillgänglig för att prestera, bli inte besviken på din hund utan se till att träna mer störningsfritt. Man kan alltid ta med sig en del från kursen ändå.

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

2 reaktioner på ”Hundkurs på gott och ont”

  1. Pingback: Privatträning, beteendeutredning eller hundkurs? - Klemminghundar

  2. Pingback: Se upp för att bli lurad på hundmöteskurs! - Klemminghundar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen