En reaktiv hund har mycket att säga oss. En hund som är reaktiv överreagerar på sin tillvaro, förenklat. Till det positiva så är en hund som är reaktiv förändringsbar och träningsbar. Tillskillnad från en hund som inte är utåtagerande. Läs vidare.

 

reaktiv hund

 

När en hund är reaktiv är det några aspekter som man behöver tänka på. Hundens mående, hur man själv reagerar och omgivningen. Jag kommer i olika delar ta upp samtliga delar men idag börjar vi med varför en hund blir reaktiv.

 

Anledningen kan vara: 🐾

Genetisk 🐾 osäkerhet 🐾 rädsla 🐾 långvarig stress 🐾 inte tillräcklig socialisering och miljöträning 🐾 trauma 🐾 dåliga erfarenheter 🐾 under- eller överstimulerade 🐾 smärta och sjukdom 🐾 kombination av två eller flera alternativ. Tryck här 🙂

Självklart kan man jobba med detta. Det behövs tålamod, rätt utrymme, möjlighet till återhämtning, ev veterinär vård/ fysioterapeut, att vara lyhörd på hunden och en bra individanpassad träningsplan utifrån hundens behov. Reaktivt beteende fördjupat 

Att träna en reaktiv hund:

Det som är viktigt att tänka på när du tränar en reaktiv hund är att du inte påskyndar processen. Hunden har sin process och de måste få ta den tid det tar. De vill säga DET GÅR INTE ATT TVINGA FRAM NYA BETEENDEN Läs mer om belöningsbaserat med långsam exponering – Innerhållet i texten är en beskrivning på ett arbetssätt för att träna en reaktiv hund, inte en individ anpassad träningsplan. Någon träningsplan eller hur exakt man tränar en reaktiv hund kommer jag inte skriva om eftersom de beror mycket på individen och vad anledningen till beteendet är. Det finns inte en standard lösning till alla.

Skrivet i samarbete med Ana Hita

karmahundcenter.se / Hundkurser sthlm

Prenumerera här för video bloggar

Lär dig om hundars inlärning och färdiga tips för beteendeproblem

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

1 reaktion på ”Reaktiv hund”

  1. Pingback: 5 sätt att minska svartjobb - låt din hund jobba för maten - Klemminghundar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen