Träna rädslor belöningsbaserat med långsam exponering.

träna rädslor

Hunden är naturligt vaksam i grund och botten.

Om du vill träna rädslor belöningsbaserat så behöver du ha förståelse för några saker först. 

1. Hunden har med sig det biologiska arvet från vargen som är ett djur som kännetecknar försiktighet och rädsla för nya och okända företeelser. Det är helt normalt att hunden uppvisar rädsla för nya miljöer, objekt och händelser. 

 2. Det finns ofta en tydlig tendens att bli rädd för sådant den inte vant sig vid eller bli rädd för saker den har dåliga erfarenheter av (kopplat till obehag eller tvång). Rädda hundar har tyvärr blivit stämplade som mentalt dåliga, men så är de inte. Olika individer har mer eller mindre tendens till att känna rädsla.

Vilken hund som helst kan blir rädd för föremål, situationer, ljud eller människor.

Oftast samverkar arv och miljö, men i det allra flesta fall är det brist på erfarenheter och det är tillräckligt för att kunna förklara den vuxna hundens rädsla. Det är mycket individuellt hur hunden visar sin rädsla och det beror också på sårbarhets-graden och situationen den befinner sig i. Läs mer om människo rädsla här: träna rädslor

Träningsplan för att träna hund med rädsla.

Steg 1. Du belönar hunden för att den tittar på det läskiga och belöna alltid bort från de läskiga/obehagliga (typ kasta iväg godis) så att hunden själv kan bestämma om de är nog. Men hunden ska alltid kunna säga nej.

Steg 2: är att hunden börjar gå mot objektet och belöna (bort från objektet så att hunden kan välja om den vill gå tillbaka om den är redo för mer)

Steg 3: nosa på objektet, ta tassen på objektet eller liknande detta kommer vara start signalen för att sätta igång objektet i steg 4. Och belöna alltid bort från objektet ge alltid hunden alternativ, den behöver inte träna den kan tex leka istället de ska inte finnas något tvång i dessa tränings situationer.

Steg 4: Nos/tass på objekt och objektet rör sig, tex som med kryckorna där tass på va att jag ställde upp kryckan, nos på va att lägga ner kryckan. Där tass på dammsugaren betydde att jag tar upp damsugarslangen och lägger sedan ner den. Och här är de extra viktigt att ta små steg fört bara röra objektet med handen , sen göra pytte rörelse, osv. Och sjukt viktigt att belöna långt ifrån objektet. Vi kastar bort godiset och kommer han tillbaka direkt är han redo för en omgång till, kommer han inte tillbaka direkt eller går och gör annat så är han inte redo för en till omgång. Sen är de bara att göra steg 4 svårare och svårare men alltid på hundens vilkor, stressa inte fram något utan låt de ta tid. 

Se upp för ett vanligt misstag, vi människor vill ofta gå för fort fram i träningen och väldigt ofta belönar vi för nära triggern (det hunden är rädd för). Det som händer då är att man förgiftar godiset, smaken av godiset kan bli kopplat till obehag. Detta sker när vi lägger godiset på föremålet hunden är rädd för eller ur en läskig människas hand. Det vill liknas med att locka in hunden i en råttfälla. Hunden vill så gärna ha godiset att den tvingar sig fram med en rädd känsla (en känsla vi inte vill blanda in i träningen) och sen springer fort som tusan andra hållet. Detta är alltså inget sätt man vill träna på. Man vill ha en lugn och bra känsla hela träningen om man ser signaler på rädsla vet man att man har ställt för höga krav. Hunden bestämmer tempot i träningen. Lär dig mer om rädsla kopplat till hundspråk och signaler: Kännetecken

Se exempel video för att träna hund med rädsla här: träna rädslor, bil

Skrivet i samarbete med: Megan selvidge

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

1 reaktion på ”Träna rädslor belöningsbaserat med långsam exponering.”

  1. Pingback: Reaktiv hund - Klemminghundar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen