Vilket foder ska min hund äta?

vilket foder
https://www.instagram.com/shiban_koda/

Vilket foder skall min hund äta?

Det finns en djungel av olika hundfoder märken, men vilket foder är egentligen bra för min hund? Hur vet jag att den får i sig det den behöver? i den här bloggen kommer jag redogöra väldigt kort vad som är bra hundmat och inte. Kunskapen är baserad på min utbildning och andra etologer som pratat om just det här med skräp-hundmat.

Kort sagt behöver en hund få i sig – proteiner och aminosyror (kött,ben,brosk,organ) Mineraler, fettsyror och grönsaker. En hund behöver alltså inte snabba kolhydrater som majsgluten, socker, betmassa, vete och potatis. Vill man ge en kolhydrat-källa är ris en bra variant. En hund skall alltså inte ha i sig skit som – betmassa, animaliska biprodukter, konserveringsmedel, färgämnen, socker och majsgluten.

Hur mycket mat skall jag ge?

En vuxen hund behöver ca 2 % av sin kroppsvikt per dag. Små hundraser äter ofta 3 % av sin kroppsvikt per dag, och riktigt hårt tränande hundar kan behöva upp till 5 %. Se och känn på hundens hull: sett uppifrån ska din hund ha en tydlig midja. Du ska kunna känna revbenen med händerna men de ska inte kännas vassa. Om hunden väger 10kg tar du 0,02 x 10 då får du ut den mängden gram hunden skall ha per dag.

Hundens idealvikt x0,02=mängd mat/dag.

Jag gillar färskfoder eftersom de är billigast och ”renast” det är också smidigt att fylla i en kong att frysa in. Vill man ha ett torrfoder har jag läst på att acana, orijen och standarts är bra alternativ. Man kan också bland lite färskfoder och lite torrt, då kan man använda det torra i fickorna och det färska i en kong. Läs mer om mataktivering här https://www.klemminghundar.se/1702-2/

Stressad hund?

Vid stress kan hunden behöva hjälp med kosttillskott som innehåller b-vitaminer och tryptofan.Tillskott länk   Och här I äggvitepulver och banan finns det naturligt. MaxRelax innehåller Tryptofan från vilka hundens kroppsegna ämne serotonin och melatonin bildas.
Hundar med låga nivåer av serotonin kan uppvisa ett oroligt, stressat och impulsivt beteende. Källa anders hallgren.

Läs mer om att börja ge barf/mush här

https://www.mushbarf.com/sv/borja-med-barf-utfodring/

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen