Varför är det bra med viltspår?

https://labanbags.com/
https://labanbags.com/ bilden är tagen av https://www.encefalon.se/

Varför är det bra med viltspår?

Viltspår är en träningsform för hundar där de följer en spårsträcka som är utlagd med luktartiklar, som till exempel mat, personspår, viltdelar eller viltklövar. Syftet med viltspåret är att utmana hundens naturliga förmåga att spåra och utveckla den förmågan ännu mer. 

Viltspår kan vara en rolig och meningsfull aktivitet för både hunden och dess förare, och det kan också ha positiva effekter på hundens mentala och fysiska hälsa, såsom ökat självförtroende, muskelbyggande och relationsbyggande.

Viltspår har flera positiva effekter för hundar:

  1. Mentalstimulans: Viltspår utmanar hundens sinnen och hjärna, vilket kan leda till minskad frustration och stress.
  2. Fysisk aktivitet: Viltspår kräver ofta fysisk aktivitet från hunden och människan, som hoppa, springa och klättra. Detta hjälper till att träna hundens kropp och hålla den frisk.
  3. Bonding med föraren: Genom att samarbeta för att fullfölja viltspåret kan hund och förare stärka deras band och förbättra kommunikationen mellan dem.
  4. Socialisering: Viltspårskurs ger hunden möjlighet att interagera med andra hundar och människor, vilket är viktigt för deras sociala utveckling.
  5. Ökat självförtroende & mening: När hunden framgångsrikt fullföljer viltspåret, kan det ge den en känsla av självförtroende och självsäkerhet. Hunden blir bra på något vilket ger ett syfte i livet vilket kan vara ett måste för arbetande raser. Ett arbete 1-2 dagar i veckan kan vara den saknade pusselbiten för många hundar.

Dessutom är viltspår en rolig och nyttig aktivitet för både hunden och föraren, som kan bidra till en positiv och meningsfull upplevelse för båda parter.

https://www.encefalon.se/

Vill du komma igång med spårarbete för din hund, då är detta för dig. I denna kurs får du lära dig genom video och du kan helt och hållet träna i din egen takt?

Viltspår handlar om nosaktivering och inte jakt därför passar de inte bara jakthundar utan alla hundar. Viltspår lär inte hunden att jaga mer vilt eftersom det är spår hunden tränar och inte jakt (springa efter något som rör sig). Viltspår ger hunden utlopp för nosarbete och med de minskar ofta stress, drag och nosandet på promenaden om du gör viltspår regelbundet (en dag i veckan). Detta kan vara avgörande för många raser som behöver få arbeta.

Detta passar extra bra till alla arbetande hundraser men även sällskapshundarna gillar detta, i kursen får du se flera olika hundraser spårträna.

Veckans hund blogg tips https://www.ekhammarhund.com/post/contrafreeloading-ska-hundar-verkligen-beh%C3%B6va-jobba-f%C3%B6r-maten
Foto https://www.encefalon.se/

Populära onlinekurser 

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen