En senskada, även kallad tendinopati eller tendinos, är en mycket vanligt form av senskada. Senskador kan uppstå som följd av ett trauma mot senan eller, mer vanligen, överansträngning av senan. En senskada kan drabba alla senor i kroppen men är mer vanliga för hälsenor, knäskålssenor samt axel- och armbågens senor. Tydliga tecken på en senskada är en lokal förtjockad sena samt en långvarig smärta vid användning av muskulaturen och vid tryck mot senan.
Fick äran av Sofia att skriva ett litet inlägg om min hunds senaste skada.
Hon är en American Staffordshire terrier, 11 år gammal och heter Jane.
Hon är väldigt livlig ,trots sin ålder och vet inte vad ordet lugn innebär när hon går in i sitt ”amstaff race” mode. Ni som vet, ni vet.
Förr förra veckan rusade hon runt på gräsmattan här hemma, jag ropar som vanligt , Försiktigt , när hon kommer rusandes mot huset. Vi har ett trappsteg på utsidan och hon hoppar över den och direkt in i huset. Denna gången missbedömde hon avståndet och jag ser att hon drar i tassen i trappan ( som är gjord av trall ) flyger in i huset och jag efter ,ser att hon står och håller upp vänster framben och det första jag tänker nu har hon brutit benet, Nu har det jag bävar för hänt.
Hon tar tillslut ner tassen och jag övervakar henne, noga. Hon haltar lite, tittar närmare och ser att ena tån, i mitten är längre. Detta var en lördag kväll. Söndagen kommer. Hon haltar ej. låter henne vila. Klipper ner klon och de 2 runtom så mycket det går, filar till sidorna då hon även har furunklar (bölder mellan tassarna som kommer av fukt) och dessa börjar blöda väldigt lätt.
Måndagen kommer, ja jag har googlat som jag alltid gör, vet att det med största sannolikhet är en sena som gått av. Ringer veterinären och får en tid.
Vi åker dit och hon konstaterar att ja det är en sena som gått av, självläker EJ pga att ligimentet/senan på undersidan som håller tårna/knogarna i en böjd vinkel har gått av. Inte nödvändigt med röntgen då tassen / tårna ej är svullna och hon reagerar ej på veterinärens tryck mot tassen. Detta gör inte ont, möjligen då när den gick av men inte i efterhand.
Om hunden skulle få problem med ex snedbelastning, svårigheter att röra sig, så kan man amputera tån.
(För att tillägga, hon är lite röd på tassarna, detta beror på att hon hade en tandskada för 4 veckor sedan och hon slickade extremt mycket på tassarna under den perioden, sedan sprack stygnen upp, vilket innebar mera slickande och det blev ett nytt besök hos veterinären, veterinären vi besökte nu påpekade detta och jag förklarade vad som hänt, hon tog ändå svampodling vilket visade att hon INTE har svamp.
Nu är vi inne på snart tredje veckan, hon går som vanligt, klipper klon på den långa tån samt de 2 bredvid lite grann varje dag för att försöka hålla de så korta som möjligt, för att underlätta maximalt att den långa tån kanske känns som mer normal .
Nu hoppas vi att detta kommer att fungera livet ut för gammeltanten.
Med vänlig hälsning Jenny
Läs mer om senskador här Klicka här
1 reaktion på ”Senskada hos hund”
Pingback: 5 sätt att minska svartjobb - låt din hund jobba för maten - Klemminghundar