Livmoderinflammation hos hund

Livmoderinflammation eller Pyometra/Endometri.

 

livmoderinflammation
Sabina nyström photography

 

Varför sker livmoderinflammation?

livmoderinflammation sker pågrund av en hormonell rubbning som medför bakterier som får en gynnsam tillväxt i livmodern. Detta innebär att livmodern blir förstorad och fylls med var, om den spricker så fylls bukhålan med var och tillståndet är mer än allvarligt dvs livshotande.

Symtom:

  • Nedsatt allmäntillstånd.
  • Tiken slickar sig kring slidmynningen.
  • Ökad törst.
  • Ökad urinering.
  • Smärta i buken.
  • Svullen buk.
  • Dålig aptit.
  • Kräkningar.

Läs mer om livmoderinflammation här: Tryck här 🙂

Nu ska jag berätta vår historia angående detta. Min hund Jane var 4 år gammal, och inflammationen kom ca 1 månad efter löpet.

Hon är en American staffordshire terrier och väldigt livlig. Hon åt mat på morgonen och vi var ute och promenerade som vi gör varje dag. Jag ringde min kusin och han mötte upp oss med sin Staffordshire bullterrier, dom var som bill och bull, lika tokiga båda 2, när de hälsade på varandra gick det ganska så livligt till, men inte idag. Rebell gick inte nära henne. Det var märkligt men funderade inte mer på det.

På den tiden arbetade jag kväll, fick ett samtal av min dåvarande sambo, hon äter inte men dricker mängder med vatten, vi har en stor rostfri skål som rymmer ca 2 L vatten, hon hade druckit upp mer än hälften i ett svep. Min första tanke var ; Livmoderinflammation. Kom hem strax efter 00 från arbetet, gick och hämtade papper, in i sovrummet och torkade henne där bak, såg brunaktiga flytningar, och min misstanke förstärktes allt mer. Jag Ställde klockan på 06.30 och ringde veterinär direkt när dom öppnade, förklarade att jag är 99 % säker på att hon har livmoderinflammation och fick en tid kl 11.00. Vi åker in och veterinären undersöker henne, tar tempen, som vart normal. Han säger att det kan vara borrelia men jag står fast vid vad jag tror med tanke på flytningar och mängden vatten hon drack.

Tillslut görs ett Ultraljud och han ser direkt att livmodern är förstorad, dock inte jätte mycket, än. Han ger mig 2 alternativ, antingen tabletter, som gör att livmodern drar ihop sig och antibiotika eller Operation där dom avlägsnar livmoder & äggstockar vilket gör att hunden blir kastrerad ( Inget mera löp ). Jag valde det sistnämnda då hon inte skulle gå avel och för att slippa framtida problem. 2 veckors koppelvila, dvs kortare promenader, inget lek/hoppande så att såret inte går upp. Hon höll sig lugn i 2 dygn efter OP, sedan fick man försöka sysselsätta henne med lugna inomhusaktiviteter/hjärngympa så att hon inte röjde runt alltför mycket. Hon fick en body från djursjukhuset som vi hade på henne hela tiden under 2 veckors tid.

livmoderinflammation

 

Jag ser inga nackdelar med kastration hos tik.

Svårt att säga om detta beror på att hon har mycket energi, hon har inte haft jätte stora problem med vikten, har inte gett foder för kastrerade hundar utan fortsatt med High Energy Professional då vi är väldigt aktiva. Men skulle aktivitetsnivån sjunka får man självklart justera därefter, kanske rent av byta foder eller bara minska mängden mat.

Hon är som vanligt och det var hon även när hon löpte, samma aktivitetsnivå, inte trött osv som min andra tik blev, man kunde se på henne 2 veckor innan löpet startade, sjukt seg, ville inte göra nåt, bara sova. Och under löp och någon vecka efter ; Bara sova. Hon mådde dåligt av löpet och då är kastration nödvändigt så länge man inte har planer på avel.

Skrivet av: Jenny

Facebook

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

1 reaktion på ”Livmoderinflammation hos hund”

  1. Pingback: 5 sätt att minska svartjobb - låt din hund jobba för maten - Klemminghundar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen