Hunden som skäller på tomten

Hunden som skäller på tomten

Har du en hund som är stressad på tomten och skäller så fort någon swishar förbi, fortsätt läsa. I detta korta inlägg kommer jag inte ge några träningsmetoder att följa utan syftet är mer…..

Intressant fakta:

  1. Hur ska du träna en hund när du inte är där? Hunden kan alltså inte vara själv och lös på tomten.
  2. Det är belönande för hunden att skälla, att skälla på en retning och att den sen försvinner bort ger hunden en funktion av skällandet.
  3. Kastar ni boll som en intensiv lek på tomten? Tänk på att bollkastning som ett försök till aktivering kan vara väldigt uppjagande för hunden och kan trigga igång jaktstress. Fundera över om bollkastning verkligen gynnar din målbild om en lugn hund på tomten.
  4. Det kallas för barrier frustration, aggression – display behaviour på engelska. Ett visningsbeteende, en uppsättning ritualiserade beteenden för att kommunicera med stimuli och andra djur, beteendet behöver inte vara äkta, utan de kan va lite fake 😉 som i den sista videon nedan. Samma kan ske med koppel (koppelreaktiv) men när man sen släpper hundarna lösa är det inte problem liksom 😉 display behaviour. Det blir frustrerande för hunden att tappa kontrollen. (se video nedan) Aggressionen är inte sann.
  5. Hunden kan svartjobba med vakt eller larm, mycket belönande för hunden och speciellt om dom är lite understimulerade då ökar behovet av händelser och reaktioner.
  6. Miljöer ger minnesbilder, vad minns din hund på tomten? 😉 Tänk även på hur mycket minnen och känslor hunden kan skapa av fönstertittande ut på tomten.
  7. Territorial behaviour.

Förslag på åtgärd

Belöna alla lugna beteenden i trädgården, jag har lite svårt att beskriva en strukturerad plan här. Jag skulle vilja se hunden och börja träna på plats och anpassa mig efter hundens beteenden. Ta hjälp om du har svårt att läsa av hunden och hitta beteenden du kan förstärka, se de lite mer som flexibel, flytande träning än strukturerad med tydliga mål. Ibland behöver man manipulera om sin miljö i trädgården som jag beskriver i bloggen, detta blir dock lite mer strukturerat och förbestämt men jag är ett big fan av stationsträning. Läs mer i bloggen här https://www.klemminghundar.se/3150-2/

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen