Bild: creandiecefalon

Plattform basics

Plattform= en sten, en trång passage, en stor grön gräsmatta, en bänk, en trappa, en grusväg, en hel innergård. Plats och objekt. Ett sätt att manipulera sin miljö ute är att ändra beteende och därmed känsla genom olika plattformer som vi passerar i miljön. Ta miljön och manipulera den till att få beteenden och känslor du vill ha. En plattform blir tydligare för en hund då den ringar in en ny plats i en gammal plats. Det kan t.e.x vara Dörrmattan ut, trappan ner, portdörren, första stolpen, en stenmur, en trång passage till en parkbänk.

Hunden förflyttar sig utomhus med en annan känsla – jag ska fram till den stolpen (förväntan) och känna mig duktig t.e.x. Samtidigt tränar hunden på samarbete och fokus ute. Det är lätt för hundar att jobba med associationer till olika visuella platser och objekt. På varje plattform letar jag efter känslan av lugn och koncentration. Relax on the station. Jobba med omvänt lockande och lite uthållighet på stenen du bett hunden hoppa upp på t.e.x så de inte bara blir hoppa upp 1 sekund och sen ner igen. Stanna kanske 10sek, lägg in ett ligg kvar med omvänt lockande. Denna videon är ett bra exempel på att relaxa på en viss plattform Tryck här 🙂

Man behöver alltså bryta mönstret vad betyder det att gå ut på innergården t.e.x. något som stämmer in bra här är något som marja och anna från hundvetare.se säger ofta i deras online föreläsningar – Vad är det hunden tränar på? Vad är det hunden blir bra på när vi är ute och går.

 

Vad gör egentligen hunden på promenaden?

Om det är så att du inte direkt gör något med hunden i ett flöde under promenaden utan hunden gör de som den tycker är värdefullt? Något som är viktigt för hunden är antagligen att hålla koll på eventuellt hot och leta faror. Om miljön där du bor för med sig stressbeteenden måste du ta den miljön lite mer på allvar. Tänk att de är som att gå in i en hundträningshall som är riggad med en väldigt svår bana – med för många svåra hinder och dessutom trigger som kommer för nära utan att du är beredd. Man skulle ju aldrig göra så, därför måste vi tänka managament ”tillrättalägg miljön” så ni inte utsätter er för något varken du eller hunden klarar av.

Man kan t.e.x välja tider och vägar där det inte är lika mycket trigger, man kan också välja att ta me hunden i bilen och åka iväg till en skog där det inte är andra folk och hundar.

Nu kanske du tänker….

Men detta är inte möjligt, jag har ingen bil och de är människor och hundar alltid överallt där jag bor. Ja då blir de svårt, men de finns många som har gjort det omöjliga. Det kommer krävas tid, engagemang och arbete.

Michele pouliot, leslie mcdevitt och karen overall pratar om plattformsträning

 

 

 

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen