Viktigt under valptiden

Koppel kurs

Vad är viktigt under valptiden?

Vad som är viktigt för dig och vad som är viktigt för hunden är det korta svaret. Vad jag menar är att det är helt individuellt beroende på vilket liv hunden ska ha, vilken ras det är och vad som är viktigt för dig i ditt hundägarskap. Jag brukar föreslå på mina privata valpkurser att man skriver ner en lista på saker man vill att sin hund skall hantera väl i vuxen ålder. Det kan t.ex. vara att hunden ska klara av att ligga stilla på café/kontor, hantera hundmöten, inte dra i kopplet etc. Jag tycker det viktiga är att du tänker över när du fått hem din valp vad du ska ha den till? låter tyket men de jag menar är att du skall ha en plan för din hund så den inte en vacker dag sitter där understimulerad och stressad t.ex.

Olika raser

Beroende på ras tycker jag man kan ta hänsyn till rasens olika specifika drag som brukar förekomma. T.ex. vinthundar kan vara reserverade, terriers kan vara dåliga på självkontroll och passivitet, spaniels kan ha ett vilt rörelsemönster i koppel. Dobermann/havanese/pudel blandningar/cocker blandningar kan vara separationsångestbenägna, olika valhundar och finska lapphundar ligger oftast högt i stress och kan bli skälliga. Ett tips är att läsa på om rasen och börja förebygga såhär.

  1. Vinthundar: socialisera väl med olika typer av människor, ge bra upplevelser och goda erfarenheter. Reservation är ofta genetiskt och går inte att träna bort men man kan vänja dom och ge så många goda erfarenheter ändå för att inte förstärka egenskapen så de utvecklar sig till rädsla dessutom.
  2. Terriers: Träna självkontrollsövningar och passivitet.
  3. Spaniels: Koppelträna, följsamhetsövningar och inkallning.
  4. Separationsångestbenägna hundar: ensamhetsträna, stärk självständigheten och uppmuntra till vara själv. Bli inte medberoende om din hund följer dig hack i häl och vill vara nära hela tiden.
  5. Arbetande hundar: högt i stress och arbetsbehov. Ge rätt balans mellan mentalaktivering och fysiskt. Dom behöver jobba. Detta gäller alla hundar men speciellt alla bruksraserna med högt arbetsbehov och energi.
Förstå din individ och hundens behov.

 

Men vad är nu det viktigaste man skall tänka på då?

Jag tycker det finns två saker som är det viktigaste att fokusera på första året med din valp. Socialisering och miljöträning. Socialisering handlar om forskning som visat att valpar har “fönster” i sin mentala utveckling där de är väldigt socialt öppna. Det betyder att i dessa faser tenderar de att anta att nya upplevelser är helt normala och rätt trevliga. De är alltså öppna för att lära sig hur världen fungerar, både vad gäller att träffa nya kompisar och uppleva nya miljöer. Allt i den materiella världen som hunden ska leva med borde förekomma dagligen, plötsliga ljud, olika underlag, trappor, åka bil, båt, buss, vistas i stan/trafiken, katter, hästar, olika människor, barn etc. Nu kommer vi tillbaka till att allt är så individuellt för att om din hund aldrig ska vistas i stan eller bo med en katt är de ingen vits att vänja hunden vid det.

Här kan du läsa mer om hur du tränar Och varför det är så viktigt  

Hunduppfödaren anita axelsson berättar om valputvecklingen

Till sist….

Det kommer gå hur bra som helst bara du har en plan för din hund och möter dens behov så kommer de bli bra. De kan vara bra att läsa på lite om hur hundars inlärning fungerar och hundars språk.

Boktips!

Lexikon i hundspråk – AH

Hunden människan relationen – K.malm

Lugnande signaler – Turid rugaas

 

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen