Valpbit, så frustrerande

hundmöten

Valpbit, så frustrerande

Har du problem med bit i koppel, se min video här istället

https://youtu.be/abFIO31mUsI

Det finns ett par olika saker som du kan prova för att minska på valpbiten:

 

  1. Se till att valpen har tillräckligt med riktigt bra leksaker att bita i. När valpen har något att bita på som är tillåtet, kan det hjälpa till att minska på bitandet av oönskade saker.
  2. Se till att valpen får rätt mängd sömn och aktivering. Valpar kan bita av tristess, oro eller enbart för att de är överaktiva. Genom att öka eller minska på träningen och aktiveringen kan du hjälpa valpen att släppa lite av sin energi eller spara och minska på bitandet. Ta hjälp för att göra ett individanpassat aktiveringsschema genom att maila mig på kontakt@klemminghundar.se  (detta är de absolut viktigaste annars kan du skita i alla andra råd).
  3. Var tydlig med vad som är okej att bita i och vad som inte är det. När valpen biter på något oönskat, säg din brytsignal och belöna hunden för att sluta.
  4. Ge valpen tillräckligt med uppmärksamhet och omtanke. Ibland kan valpbit vara ett sätt för valpen att få uppmärksamhet och omtanke. Se till att ge valpen tillräckligt med kvalitetstid och omtanke så att den inte behöver bita på oönskade saker för att få uppmärksamhet. Svara alltid på bit och nonchalera inte de gör att frustration ökar.
  5. Var tålmodig och var inte rädd för att be om hjälp.

När slutar valpen bitas?

Det är normalt att valpar biter och klämmer för att utforska sin omgivning och lära sig om världen runt omkring sig. Detta är ett sätt för dem att lära sig om saker och hur de fungerar. Valpar börjar vanligtvis att bita omkring 3-4 veckor gamla och fortsätter att göra det under den första tiden efter att de har flyttat till sitt nya hem. Bit blir också snabbt en inlärd strategi.

När valparna blir äldre, börjar de att lära sig att bita för hårt kan skada andra djur eller människor. De lär sig också att det finns andra sätt att uttrycka sig på och att bita inte är acceptabelt beteende. De flesta valpar slutar att bita omkring 12-18 månader gamla, men det kan variera från valp till valp.

Det är viktigt att träna valparna att inte bita från början så att de lär sig att det inte är acceptabelt beteende. Detta kan göras genom att avbryta lek när valpen börjar att bita och ge den leksaker att bita i istället. Det är också viktigt att ge unghunden tillräckligt med träning och mental stimulans så att den inte blir uttråkad och börjar bita av tristess.

Valpars tandlossning

Tandlossning är processen då valpars primära (baby) tänder faller ut och ersätts av permanenta tänder. Detta brukar ske någon gång mellan 3 och 7 månaders ålder, men det kan variera från valp till valp.

Under tandlossningsperioden kan valparna uppleva obehag och känna sig lite oroliga. De kan bli mer slöa och lata och kan också bli mer bitande än vanligt eftersom det kan vara obehagligt för dem att äta. Det är vanligt att valparna äter mer och dricker mer vatten under tandlossningsperioden eftersom det kan hjälpa till att lindra obehaget.

Det är viktigt att ge valparna mjuka och lätta maträtter under tandlossningsperioden eftersom deras gommar kan vara känsliga. Det är också viktigt att ge dem leksaker att bita på för att hjälpa dem att lindra obehaget och hålla deras tänder friska.

Om du är orolig för att din valp inte får alla sina permanenta tänder vid rätt ålder, eller om du märker några andra problem med valpens tänder, är det viktigt att du kontaktar din veterinär för rådgivning. Valpbit är verkligen så frustrerande, man måste vara väl medveten om hur beteenden förstärks och minskar för bit är en sån grej som är ett naturligt beteende för hunden och de är väldigt belönande att göra.

BIT BLIR SNABBT EN INLÄRD STRATEGI SÅ WATCH OUT!!

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen