Vad är spökåldern hos hund

Vad är spökåldern hos hund

Spökåldern är en term som används för att beskriva en period av utveckling hos unga hundar, oftast mellan 8 och 14 månader. Under denna tid kan hundar visa oförutsägbar beteende, som exempelvis tillfälliga förändringar i deras grundläggande personlighet eller vana. Spökåldern är en normal del av hundens utveckling och är en tid för fysisk och mental mognad. För att hjälpa hunden genom spökåldern är det viktigt att tillhandahålla regelbunden träning, positiv träning och en konsekvent uppfostran.
Hundar kommer in i spökåldern på grund av en kombination av hormonpåverkan och mental utveckling. När hundar når ungdomen ökar nivåerna av hormoner som påverkar deras beteende och instinkter. Samtidigt som deras hjärna fortfarande är under utveckling och formning, så är det en tid för fysisk och mental mognad. Denna kombination av hormonpåverkan och mental utveckling kan leda till förändringar i hundens beteende och känslomässiga tillstånd, inklusive ökad självständighet och självsäkerhet, men också tillfälliga förändringar i deras vanor och personlighet.

Följande är några rekommendationer för att hjälpa din hund genom spökåldern:

  1. Förse hunden med regelbunden träning: Fysisk träning kan hjälpa hunden att lämna ut sin energi och hjälpa till att förbättra deras mentala tillstånd.
  2. Fortsätt med positiv träning: Fortsätt med att träna din hund med positiv träning och belöningar för att hjälpa till att upprätthålla deras motivation och förbättra deras självförtroende.
  3. Upprätthåll en konsekvent uppfostran: Upprätthåll en konsekvent uppfostran och följ samma rutiner för mat, träning och sömn för att hjälpa hunden att känna sig trygg och säker.
  4. Ge hunden tillräckligt med mental stimulans: Ge din hund tillräckligt med mental stimulans genom aktiviteter såsom träning, problemlösning och spel för att hjälpa till att bibehålla deras mentala hälsa.
  5. Var tålmodig och konsekvent: Spökåldern är en normal del av hundens utveckling, så var tålmodig och konsekvent med din träning och uppfostran.

Om du upplever allvarliga problem med hundens beteende under spökåldern är det viktigt att rådfråga en professionell hundtränare eller veterinär för ytterligare rådgivning.

Tveka inte på att ta hjälp via ett videosamtal med mig, läs mer här 


mvh sofia, cert. hundpsykolog

 

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen