Träna specialsök med hund

Träna special sök med hund

OM SPECIALSÖK KONG Specialsök är samlingsnamnet för jobb där hunden både ska söka och markera olika dofter, det kan vara allt från vägglöss, tryffel och eukalyptus till knark, människor och mögel. Inom kort kommer Svenska Brukshundklubben att lansera kong som gren inom hundsport.

 

Intro till rumsök

För att försiktigt introducera hunden till rumsök placerar vi två behållare på golvet där vi senare kommer köra rumsök. Jag har simulerat ett fik i klippet med två stolar, ett bord i mitten och en papperskorg bredvid. Ni kan välja en del av vardagsrummet, köket eller sovrummet som känns som en bra plast för sök. Välj gärna ett område där det även går att sätta fast den magnetiska behållaren längre fram.

Hur:
1.Lägg ut en tom behållare i rummet

2.Lägg din doft (i påsklämman) i behållare och lägg en bit godis vid doften.
3.Placera behållaren med doft i rummet nära den andra behållaren.
4.Säg varsågod och låt hunden söka
5.När hunden har hittat doften och godisbiten ska du snabbt gå fram och belöna med flera bitar godis

vid doften. Gärna 5-6 bitar tätt inpå varandra så hunden inte hinner lyfta borde huvudet från doften. Vi vill förstärka att vara nära doften leder till bra saker, därför är det bättre att vi hellre belönar lite för mycket än för lite vid doften under inlärningsfasen.

6.När du har droppat sista godisbiten ska du plocka upp påsklämman med doft i. Helst vill vi att det sker innan hunden själv tröttnar och lämnar.

7.Upprepa det här flera gånger.

 

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen