Skällande på ringklockan

skällande
Laban @2020

Skällande på ringklockan

Om vi tänker på vad vi gör när de ringer på dörren, jo vi släpper allt vi har och rusar till dörren för att öppna. Hunden börjar göra det samma, skällandet kan stå för antingen upprymdhet, rädsla/obehag, aggression eller glädje/nervositet. Sällan tror jag hunden skäller och bara är glad utan de är en viss spänning/osäkerhet i skallet och eller stress eftersom hunden inte vet vad som står utanför dörren.

Vad betyder ringklockan för din hund?

När min hund skäller på ringklockan är han stressad och nervös för vid några tillfällen har de stått främlingar där och då har han känt osäkerhet. Min hund har det svårt med nya människor. Signalen av en ringklocka har blivit inlärt så för han i de förflutna.

Har du problem när besökare kommer in? Det kan vara antingen att din hund är stressad eller rädd, sällan upplever vi problem om dom bara är glada för då brukar de lägga sig efter en kort stund. Om hunden är mer känslomässigt investerad (dåliga känslor) lägger de sig inte utan hunden behöver hjälp. Det är en enorm variation på träning och lösningar och de blir svårt att ge ett tips men….
Om vi säger som såhär…

 

  1. Först behöver du ändra på vad signalen av ringklockan ska komma att betyda om du ska fortsätta ha en ringklocka som används när gäster kommer, hundar lär sig via associationer.
  2. Vad vill du att hunden ska göra när gäster kommer in? Ligga på sin plats ? Man behöver ha en målbild.
  3. Är det möjligt för hunden att utföra uppgiften ligga på sin plats när gäster kommer in? Om inte behöver du öka avståndet till triggern och belöningskvaliteten, din tajming och belöningsfrekvens behöver vara precis för du ska behålla hunden till det önskvärda beteendet.
  4. Är det inte möjligt att öka avståndet när gäster kommer så behöver du torrträna och sen träna med en enklare trigger och inte i skarpt läge (set up training). Ja de är jobbigt.

Alla hundar klarar inte av att ha besökare, de blir för svårt. Alla hundar behöver olika träningsplaner kring denna rutin, det finns alltid en lösning.

Observera att syftet med innehållet i bloggen bara är till för att dela tankar och inte till för att appliceras som en träningsplan. Upplever du att din hund är starkt känslomässigt investerade och uppvisar rädsla, aggression kring situationen behöver du först ta hjälp av en professionell som kan ge en träningsplan anpassat just din hund. 

Behöver du rådgivning kring besökarerutin kontakta mig på kontakt@klemminghundar.se

Vill du ta del av min pdf för besökarerutin och olika lösningar för att träna hunden, läs mer under fliken självstudiekurser, maila mig och beställ.

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen