Separationsångest hos hund

Hur tränar man en hund med separationsångest?

För en hund som redan har separationsångest blir inte första steget att skärma av med kompostgaller eller stänga en dörr om hunden reagerar och gnyr när du gör de. Varför? Om man kollar på hundens reaktion så säger den att den inte är redo för den påfrestningen och om vi då inte lyssnar på hunden blir de ett tvång. I inlärningsteorin blir just detta vanliga moment med att separera hunden och släppa ut den när den blivit lugn inlärd hjälplöshet

Därför är de bra att kunna filma hunden när du provar lämna i början för att läsa av hundens signaler…

Allra första steget blir egentligen att lämna hunden när den vilar genom att säga ett ord utan att de blir omöjligt att gå efter dig, den får alltså följa efter dig. När du gör såhär tränar du inte med ett tvång utan du ger hunden fria val. En hund som har separationsångest kan inte lära sig ändra känslan om den blir tvångsseparerad. Hunden lär sig snabbt vad följen av ordet är när du försvinner ur synvinkel, det i sin tur ger hunden kontroll över situationen och vad som kommer hända. Det jag menar är att om du har en hund med rädsla för att bli ensam kan du inte stänga in den och låta den fortsätta vara rädd och ha ångest (gny, skälla) active coping, då tränar du ingenting och det är helt bortkastad tid enligt mig. Det enda du lär in är hjälplöshet och att agera ännu mer när man blir lämnad nästa gång -active coping eller att inte agera alls (bli apatisk)- passive coping. hunden lär sig att trycka in sina känslor eftersom den ändå inte blir förstådd när den uttrycker sig.

Andvänd till exempel ordet kommer snart varje gång du lämnar hunden när den vilar…

Separationsångest hos hund är oftast knutet till en viss person och en viss miljö.

Att hunden utvecklat rädsla för att bli lämnad ensam kan ha att göra med att du utsatt den för ofrivillig separation för snabbt och mycket. Att ensamhetsträna är något man får ta hjälp med eller gå en onlinekurs där man steg för steg får hjälp i processen, helt utan tvång. Tänk på att de är en rädsla du tränar, de är ganska omfattande och noga med korrekt inlärning. När hunden har en separationsångest får du aldrig lov att lämna den ensam igen under träningen, då förstörs allting igen. Någon som har bra kurser online är milene wallin. Vissa hundar kan inte acceptera ensamhet oavsett. Separationsångest är delvis genetiskt.

Andra tankar och tips kring separationsångest.

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen