Så lyckas du med ensamhetsträning

ensamhetsträning

Ensamhetsträning

Vill du kunna lämna din hund ensam hemma i 4 timmar? Det är fullt möjligt om din hund inte har extrem separationsångest (högkänslig för att bli lämnad ensam). Forskning visar att ungefär 30-50% av alla hundar har separationsångest så du är inte ensam. Detta går att träna.

Metod: Desensibilisering – Exponeringsterapi, lite liknande som för människor, denna metoden använder jag också när jag tränar andra rädslor hos hund. Det handlar om att kliva in lite i ångesten och så tillbaka till en trygg punkt innan hunden blivit ordentligt orolig. Det handlar om att exponeras långsamt inför de hunden är rädd för. Den består av att hunden under kontrollerade former utsätts för samma mentala stimuli som orsakar separationsångest utan att de blir flooding (överöst av stimulin).

 Mitt bästa tips för att bli en grym rädsletränare är att förstå inlärningsteorin hos hund.

Hur?

Hur du går tillväga steg för steg är att lämna hunden i så små stunder att den inte hinner uppleva ett obehag. Minnesbilden av att bli lämnad ensam skall inte innebära frustration och rädsla. Ibland kan man behöva jobba med att avdramatisera själva lämnandet vid dörren eftersom många hundar redan där får ett stresspåslag. En bra övning för att jobba med de är att träna filten övningen med en störning av att du prasslar med nycklar och jackor framför dörren. Det finns många bra förebyggande övningar för att göra hunden mer självständig och van vid att du ökar ditt avstånd. Vad jag rekommenderar om du upplever separationsångest är att du får hjälp längst vägen med rätt övningar och rätt ordning i stegen av din träning. Om du är osäker och provar flera olika sätt upplever hunden dig som osäker, ännu värre är om du lär in fel känsla – då fel association till händelsen blir betingad.

Behöver du hjälp längst vägen kan du testa en beteendeutredning online med mig. Har du redan erfarenhet av hundträning kan du prova mina självstudier för ensamhetsträning. Läs mer här

Här kan du lyssna på ett mycket bra avsnitt om ensamhetsträning

Tips på studier om separationsångest https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fvets.2019.00499/full#h4

 

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen