Resursförsvar mellan hundar

Observera att syftet med innehållet i bloggen bara är till för att dela tankar och inte till för att appliceras som en träningsplan. Upplever du att din hund är starkt känslomässigt investerade och uppvisar rädsla, aggression kring situationen behöver du först ta hjälp av en professionell som kan ge en träningsplan anpassat just din hund. 

Resursförsvar mellan hundar

Resursförsvar betyder att hunden försvarar en resurs, en resurs kan vara vad som helst för hunden av värde. Vanligt är att hundar har resursförsvar mot andra hundar och då är det just den kontexten man ska träna. Låt oss säga att de handlar om mat och speciellt skålar, då tränar vi med mat och skålar.

  1. Ställ fram två skålar framför hunden som har resursförsvar och en annan hund som inte har de.
  2. Se till att de finns ett kompostgaller mellan eller att ni är två stycken som tränar och då kan ha hundarna i koppel (safty).
  3. Lägg en foderkula i matkålen till hunden som inte har resursförsvar, detta blir nu antecedenten för hunden med resursförsvar.
  4. Konsekvensen av att den andra hunden fick mat i skålen blir att hunden med resursförsvar sen får mat. Lägg en foderkula i resursförsvar hundens skål och fortsätt så i kanske 2-3 min.

snuffelmatta

Ser ni mönstret?

Hunden med resursförsvar kommer tänka snälla ge den andra hunden mat så jag får mat, att en annan hund får mat leder till något bra. Det är viktigt med rätt avstånd här, de ska inte va för långt i från och inte för nära. Ta hjälp av en hundtränare, detta är svårt att känna av vad som är lagom. Man ska träna så hunden är precis under sin reaktionströskel, de ska nästan va så hunden lyfter på läppen men den får inte göra de för då tränar du istället resursförsvar och triggar det.

Trigga aldrig resursförsvar då ökar de, tillrättalägg miljön (managament) och ge inte hunden chansen att behöva känna försvar inför sin mat. Vid understimulering kan resursförsvar öka.

Har du en fråga?

Kontakta mig på kontakt@klemminghundar.se

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen