Resursförsvar hos hund

resursförsvar hos hund

Resursförsvar hos hund 

Kortfattad betydelse: När de finns minst två stycken som vill ha samma sak. Kan ej ske om man är ensam.

Fakta: resursförsvar syns då de uppstår konkurrens mellan en resurs och den andra hunden eller människan. Hunden tar till ett beteende och försvarar/vaktar den resurs som finns. Det kan vara en boll, annan människa, matskålen, valpar, tugg ben, favorit leksak, sovplats, egentligen vad som helst som är en resurs för hunden.

Resursförsvar handlar om överlevnad och förekommer inte bara hos hundar utan hos många djurarter och hos människan, tänk dig själv när det är brist på en vara och någon annan hinner före dig för att ta den sista då kan de också uppstå viss typ av aggression. Resursförsvar finns med i det biologiska arvet från vargen, några individer är mer benägna att uppleva mer konkurens kring saker. Egenskapen kan bli förstärkt om vi går in hotfullt för att ta saker från hunden som den inte får ha. Bristen om resurs uppstår när vi går in med ett konkurrerande förhållningssätt. Även om vi vistas osäkra kring en hund som morrar lite vid sin resurs kan resursförsvaret förstärkas.

Beteendet

Hundens signaler: Blir helt stilla, fryser, får låg kroppsställning, halsen åker ner mot marken, svansen högt, morrar, visar ögonvitor, kollar inte på konkurrenten utan blicken vänd ifrån men just i attackläget vänder dom blicken mot (aggression/angriper). Springer iväg med föremålen (flykt). Om hunden går och plockar upp saker utomhus tex. och om vi då bara har tagit saker från hunden med ett hotfullt förhållningssätt kan vi ha skapat värde i tex. Pappersbitar på gatan och ett resursförsvar har uppstått.

Förebyggande träning

Nonchalera hunden som morrar, Bygg förtroende, tala om att du inte är en konkurrent när hunden först griper föremål. Belöna alltid när hunden har nånting i munnen. Tänk apportering. Kasta godis för att få hunden att släppa.

Om problem redan uppstått

Handmata hunden vid försvar av mat. Ge de hunden försvarar mer ofta. Kasta gobitar på resursen när du gårförbi. Ta aldrig nånting från hunden utan att ge något bättre tillbaka. Kasta ett godisregn när hunden börjar försvara nånting. Arbeta på avstånd. Lösningen är samarbete och att sluta konkurrera om saker, börja dela på saker. Skapa en ny association till föremålen som blivit förgiftade, byt ut konkurens-förhållningssättet till vad duktig du är och kasta ett godis-regn i huvet.

Träningsmetoder att kolla på: byteshandel, dead or alive. 

resursförsvar hos hund

Äganderättszoner = hunden försvarar sin liggplats, ett helt naturligt beteende som vargen har. De är inte aggressivt och ska accepteras.

 

Viktigt att komma ihåg

När det har uppstått en konflikt är de svaret som är intressant, om vi ökar viljan att försvara nånting eller om vi minskar viljan att försvara nånting hos hunden. Vi kan påverka otroligt mycket tendenserna hos hunden. Om vi går in fel i det här så kan man skapa/förstärka resursförsvaret.

Ta alltid hjälp av en hundpsykolog eller etolog.

Referens

(Hundpodden – Eva bodfält om resursförsvar – släpp den. Uppladdad 11/7 2016)

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen