Intressant att veta om belöningar

Belöningar hund
Foto: Jossanshundliv

Detta borde alla veta om belöningar.

Man ska ju belöna sin hund i situationer och träning som man vill förstärka positivt den saken är ju klar, men har du tänkt på med vilken typ av belöning som passar in var. Detta kommer jag gå igenom här. 

Skapa belöningar i en bank.

Testa ut olika matgrejjer för att lära känna din hund och vad just den hunden gillar. tex. Leverpastej, torkat kött, kyckling, morot, mjukost, blodpudding eller kanske hundens vanliga mat duger?  

Om du har en väldigt mat motiverad hund så grattis, då slipper du lägga pengar på annat då kanske de räcker med att ge hundens vanliga foder utspritt under dagen i olika situationer till din fördel.

Belöningar kan också vara:  

 

  • Dig själv som blir rolig och busig.

  • Klia och klappa hunden.

  • Leksak.

  • Annan hundkompis.

  • Bli kopplad lös.

Det finns något annan innom hund och humanpsykologin som kallas för premacks princip = alltså något hunden redan vill åt i den situationen, tex en kissfläck den drar emot. Jag använder alltid premacks till hundar som ska gå bättre i koppel.

Ni förstår grejen, en belöning är någonting en hund vill ha.

Nu till de mer okända. När du belönar din hund i olika situationer så vill man matcha rätt belöning med det tillståndet hunden är i. Några exempel. Om hunden kommer på en inkallning möt då hundens fartfyllda energi och adrenalin med tex. En leksak istället för en mjukost tub som är väldigt lugnande att slicka på. Om hunden ser en annan hund på gatan och blir lite ivrig, plocka fram tuben så hunden får slicka ca 30 sek och lugna sig (såklart på ett avstånd som hunden tar belöning, om man är för nära triggern så spottar oftast hunden maten). Något som jag ser och är mycket vanligt är att man sätter hunden ner utan att belöna något utan bara begär att den skall sitta stilla. För mig blir detta total katastrof då hunden får pinas något oerhört, den blir alltså inte bemött i sin energi. Tänk dig själv att du är så arg och frustrerad på något, du vill egentligen bara ta en sten och kasta 10 gånger i marken för att få utlopp för din energi och avreagera. Vilket jag tycker är bra och du borde göra här. Men istället ber någon dig med tvång att sitta stilla och se den där triggern ”hunden” komma närmare och närmare.

Hunden som tränar små trix med klickar tex. Så kan de passa att ge små små båda godisar som snabbt försvinner ner i magen. Om du tränar utomhus och vill kasta godisen på gräset kan de vara bra att använda lite större bitar så de inte tar så lång tid för hunden att leta rätt på godisbiten. I agility träning där tempot är högt vill man gärna möta hundens energi med en leksak eller sig själv som busar och tjoar. Om hunden vill dra fram mot en kissfläck utomhus kan det vara ett perfekt tillfälle att be hunden komma in i en u-sväng tex. Och gå i fot några steg innan den får gå fram till fläcken. Man kan också begära mindre från hunden beroende på vilken träningsnivå den ligger på, gör bara kommandon hunden redan kan. Premacks princip. Just detta älskar jag att göra då jag vill att ingenting ska komma gratis. Jag använder omgivningen till min fördel. Fortsätt belöna era hundar och välj rätt belöning för rätt tillfälle, ni kommer märka sån stor skillnad.

Läs mer:

Boll belöning exempel video: stanna i rörelse

Belöna med premacks princip: Premacks

Glöm inte bort byteshandel när de kommer till resurser: Resursförsvar av objekt

Fartfylld belöningar i antijakt träning antijakt

 

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

1 reaktion på ”Intressant att veta om belöningar”

  1. Pingback: Alla valpkurser passar inte alla valpar - Klemminghundar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen