Hur börjar man med nosework?

Vad är Nosework?


Nosework är en hundsport som grundades i USA för att från början ge hundar som satt på hundstall ett bättre välmående genom mental stimulans, det är dessutom väldigt roligt för både hund och ägare. Det går ut på att hunden ska få använda sin nos för att nosa sig till en specifik doft, i en tävling så är det doft av eucalyptus, lagerblad eller lavendel. Den första doften man lär hunden är eucalyptus då det är den doften man tävlar i i Nosework klass 1. I klass 2 och klass 3 introducerar man nya dofter och kör även svårare sök. När man tävlar är det uppdelat i 4 olika sök: Behållarsök, Fordonsök, Inomhussök och Utomhussök. Man kan antingen tävla i TSM (samtliga moment) då man kör ett av varje sök eller TEM (enskilt moment) då man kör 4 sök av samma sort. MEN du behöver såklart inte tävla om du inte vill. Det bästa med Nosework är att det är smidigt att köra i hemmet för skojs skull och för att ge din hund den mentala stimulans som den behöver. 

Hur börjar man med Nosework?


Första och främst kan man börja med att bara gömma gott godis som hunden ska leta efter. Sen ska man börja introducera doften för hunden.  Du kan köpa ett startkit som brukar innehålla en hydrolat (eucalyptus) och ett par behållare. Det är en fördel om man har en klicker som hunden vet att den signalen betyder godis. Du tar 1-2 droppar hydrolat på en möbeltass eller tops och lägger i en behållare, gärna en burk med hål i till exempel. Det viktiga är att hunden inte kan komma i fysisk kontakt med hydrolaten då dom kan få doften på nosen och känna den hela tiden vilket vi inte vill. Därför ska man alltid lägga topsen eller möbeltassen i en behållare. Sen håller du fram behållaren och så fort hunden nosar på den så klickar du med klickern och ger godis. Detta behöver man göra upprepande gånger och det är bra att ta lite pauser. Hunden ska alltså lära sig att den doften betyder godis!
Efter det så utökar man svårighetsgraden och håller behållaren från lite olika vinklar och så fort hunden är där och nosar så är det klick och belöning. Det är viktigt att ha bra timing när man klickar, precis när han nosar på behållaren. Sen kan man lägga till en tom behållare så hunden har två behållare att välja mellan, och när han nosar på rätt behållare så är det klick och belöning. 
När hunden börjar lära sig doften så är det bara att utöka! Man kan ställa flera behållare på en rad på golvet, där endast en har doft i sig och efter det kan man börja gömma behållaren i ett litet rum där hunden får söka fritt. Du kommer efter ett tag att känna igen hur din hund reagerar när den hittar doften, kanske stannar den där lite extra länge? Du kan be någon annan att gömma doften och sen ska du försöka att läsa av hunden när den har hittat rätt. Man kan lära in en markering som hunden ska göra när den har hittat doften, till exempel frysa, sitta eller ligga, eller så blir du bara duktig på att läsa av din hund. 


Våra bästa tips för att träna nosework:

  • Träna korta pass, så hunden alltid orkar och tycker det är kul.
  • Även om hunden börjar bli duktig är det viktigt att köra lättare sök ibland, gå långsamt fram. 
  • Använd riktigt gott godis och belöna ordentligt! 
  • Låt hunden jobba självständigt, lita på din hund. 
  • När ni har tränat klart, släng topsen/möbeltassen i en sluten förpackning, till exempel i en petflaska med skruvkork. Hunden har mycket bättre luktsinne än vi och kan känna den från soporna. Tänk även på att ställa undan de använda behållarna så att inte hunden kommer åt dem. 

Det var så här vi lärde oss och hoppas att ni vill testa på det! Vi kan varmt rekommendera det! Det är perfekt att köra 10-15 minuter innan Koda ska vara ensam hemma, så är han ofta trött och lugn när vi går. 

Skrivet av: Jasmin bång Koda

Nosework, hur ser de ut?

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen