Hunden lyssnar inte

Naomi images

Hunden lyssnar inte, vad händer?

På nästan varje privatträning jag har säger man dom här orden – hunden lyssnar inte på mig? I de här blogginlägget tänkte jag redogöra för varför hunden inte lyssnar. Jag baserar mina tankar på inlärningsteorin hos hund, hjärnans funktion och egna erfarenheter med hund. Jag utbildade mig till hundpsykolog på hundens hus i göteborg så jag lämnar utbildningen där som en källa till det teoretiska här för det är där jag har lärt mig det mesta av det här.

Till att börja med skall du få några frågor att fundera över:

  • Varför ska hunden lyssna på mig när du försöker få kontakt i en viss situation? vad vinner hunden på de?
  • Är hunden väldigt upptagen med något som har med instinktiva beteenden att göra?
  • Det jag säger till hunden i en viss situation, är de något som är inlärt på ett positivt sätt?
  • Orden jag säger till hunden, har det någonsin hänt något obehag efter dom orden? varför skulle hunden vilja lyssna/komma till dig då om de finns ett obehag som väntar? eller att den får tråkigt efter orden?
  • Vad konkurrerar du mot när du ber hunden komma? är det svårt för hunden att bryta de?

Att hunden inte lyssnar har lite med dom här sakerna att göra. Vad är det jag konkurrerar mot? skall hunden välja att komma när det den håller på med kanske är mycket viktigare för hunden. Är det alltid positivt att komma till oss? Hundar är egotrippade precis som människan, hunden gör det den tjänar på och det den helst vill i en viss situation. Om vi ropar på hunden då dens hjärna är inne i känslocentrum och dessutom kopplat på nosen :O ja då blir hunden ganska ouppmärksam på annat. Man kallar även detta offline och otillgänglig för inlärning, man skulle kunna likna det med då vi läser något väldigt intressant som kopplar på vårat känslocenter/amygdalan. Tänk dig själv om sambon kommer och frågar något ganska oviktigt som – kan du komma hit. Vi blir också ouppmärksamma, vi kanske till och med inte ens hör frågan eller att vi frågar igen sen – vad var det du sa när jag läste.

Hunden måste förstå orden

Ibland kan hundar reagera bara för vi säger något och tittar på dom givetvis. Men om du testar ett ord som inte blivit inlärt. Gör den då en snurr om du säger snurr utan att ha lärt in snurr i samband med den signalen – snurr-rörelse-godis.

Vi måste lära in orden i samband med situationen

Om vi tex. tränar inkallning måste vi göra det utomhus så småningom, vi måste testa vissla på hunden där de efterliknar den verkliga situationen som vi kommer ställas inför då vi verkligen behöver kalla in hunden. Detta kallas också för att göra övningar och bygga stadga i dom i olika miljöer och situationer.

Hunden lyssnar inte när den gör utfall, varför?

När en hund gör utfall mot en annan hund kan man säga att den är mycket inne i amygdalan (Amygdala sägs vara kopplingen mellan inkommande sinnesinformation och de fysiologiska och beteendemässiga förändringar som kopplas till emotionella reaktioner).

Det blir väldigt svårt för hunden att göra som vi säger. För att nå hunden pratar man om att ha cortex lättillgängligt (Prefrontala cortex hör ihop med förmågor som att avstå från att följa stimuli, samt komplexa kognitiva processer som att planera rörelser och handlingar. I detta område finns förmågan att fatta beslut och att anpassa sig till olika sociala sammanhang. I prefrontala cortex bearbetas information utifrån individens erfarenheter och långsiktiga mål).

När hunden inte lyssnar är det väldigt vanligt att vi blir envisa och inte ger oss. Vi försöker mer och mer tills vi kanske drar i hunden eller går fram och kopplar den. Gör inte detta!!! Tjata inte på hunden.

 

Naomi images

Tänk så här istället när hunden fastnat med nosen i en kissfläck tex.

Det är pågrund av mig som hunden hamnade i den situationen den är i. Det var jag som hade långt koppel och gick nära diket där de finns mycket lukter tex. Gör så här istället: om du har tid, vänta tills hunden är klar gör ett lockljud, backa bakåt samtidigt som du kortar in kopplet belöna och sväng runt för att gå en annan riktning. Om du inte har tid gå fram till hunden koppla på nosen med något gott du har i handen, här räcker de inte med en torrfoderkula det måste vara något som stinker typ köttbulle. Den här stora godisbiten den sparar du på, den använder jag bara för att fånga hundens nos så att hunden kan följa efter din hand bort sen belönad du med en foderkula istället. Om inte de funkar får man ta en privatträning med mig så kan vi utforska mer. 🙂 Antagligen behöver ni träna mer övningar tillsammans. Ibland när en hund inte lyssnar kan det också bero på hur väl du känner hunden, kanske du inte byggt så mycket värde i dig själv ännu. Det kan också bero på ras hur samarbetsvilliga dom är contra självständiga. En annan anledning är om miljön där ni befinner er är alldeles för distraherande för hunden att släppa taget om, hunden måste kontrollera. En annan anledning är åldern och hormoner då är det alldeles för svårt för att lyssna.

En övning för att få kontakt med hunden när inget annat fungerar

Privatträning med mig

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen