Hundar som skäller på kurs

hundar som skäller

Hundar som skäller på kurs

Har du en hund som skäller på hundkursen? Då är detta en guide för dig. Självklart kan du gå på kurs, men hur mycket har du tränat på de? Har du börjat träna med långsam tillvänjning? Då man först infinner sig med lite störning och sen mer och mer.

Frustrerade hundar som gillar att ljuda.

Vissa hundar är mer vockabulära än andra och har helt enkelt lättare till skall, för dom kostar de nada men för oss är de jätte jobbigt. Alla hundar har olika situationer som dom triggas av, för den skällande hunden på kurs kan de just vara störningen av andra hundar som är de jobbiga när dom är kopplade. Det kan också bero på att dom är rädda och vill öka avståndet till andra hundar eller att tidigare erfarenheter bara är hund=lek. Men låt oss utgå ifrån den hunden som skäller på kurs för att den är frustrerad av att sitta fast och inte få komma fram och hälsa på dom andra.

Jag tänker såhär

Man måste jobba med flow för hunden, avstånd och uppgifter. De gäller att ha en plan innan man kommer på gruppträning och beteendekedjor hunden redan kan flytande. Jag gillar pattern games, dom är i rörelse och de är vad många hög energiska hundar behöver, inte att sitta still. De sätter en del krav på hundägaren för att man behöver jobba extra för att kunna gå på kurs, man får inte glömma bort att alla hundar har någon baksida. Ett tips är att gå på kurser som har mindre deltagare.

Jag frågade några kollegor och dom svarade såhär:

En till sak som också hjälper till att hålla ned hundarnas stressnivå är att ge ägarna verktyg för hur de ska förflytta sig och hunden till anvisad plats i en svår miljö. Att hålla avstånd redan när de kliver ur bilen eller närmar sig kursplatsen är en viktig kunskap för hundägare och speciellt om de har känsliga hundar. Redan här kan man lära alla hundägare att respektera andra och hålla avstånd. Nämner det för det behövs om vi tittar på hur hundägare förhåller sig till ”avstånd” i samhället.

 Kan också tipsa om att bygga stationer till alla -jag gör ”bås” bakom tex kompostgaller preppade med varsin snuffelmatta, aktiverinsspel, filt, mjukosttub, stol till människan, vattenskål etc – då känner inte de ”stökiga” ekipagen sig utpekade och man behöver inte justera nåt i efterhand.

Tuggben/märgben/KONG för hunden när matte och husse ska ta instruktioner. Förutom avstånd till de andra, bygga barriär av tex kompostgaller med tyg så brukar jag tipsa om mjukost så de får slicka på tuben medan jag pratar, kör tandkrämskork så de kan ”flippa” så de slipper skruva av/på hela tiden. Då får hunden inte i sig så mkt godis och de brukar gilla det så hos mig har det funkat kanon. Alternativt även fylld kong eller tuggben.

 

 

Men om de inte fungerar?

Ovan tips bygger på mycket stilla och lugnande uppgifter och jag tänker på om man skärmar av finns de risk att hunden blir frustrerade av att inte kunna se? För vissa kan de säkert fungera. Nu ska ni få mitt upplägg.

Skapa ett flow och träna in hemma först:

  1. Ladda upp innan du startar gruppträning, lägg 3 veckor på att träna hunden inför hundkurs. Första 2 dagarna träna på ställen hunden är helt ostörd av miljön gör 2 övningar i rörelse ( Chair game + 123 )+ (när man landat på plats Filten) i ostörd miljö.
  2. Ta med övningarna ut, gå ut och gör övningarna minst 3 gånger/dag. Träna där de finns hundar på avstånd.
  3. Fortsätt med övningarna utomhus och utför övningarna närmare och närmare andra hundar/fler hundar.

När du kommer på kurs:

Kom före eller efter alla hundar har kommit, testa båda och se vad som passar din hund bäst. Låt hunden vara hungrig, du kan ha skippat mat hela den dagen och eller kvällen före.

  1. Påväg till kurs: Redan från bilen börja räkna 123 eller 123456 och belöna på 6 beror på hur länge hunden kan fokusera man kan räkna till 15 med (kort koppel) hunden ska redan här inte få chans till att börja kontrollera andra hundar. Man kan ibland lägga in en snurr eller ett sitt i flödet.
  2. När man kommit på plats och börjar lyssna på instruktören: Ta ut de avståndet du behöver för att hunden skall ta godis. Börja med chair game eller filten övningen eller kombinera. Man kan testa med ben på filten och kompostgaller.
  3.  Ha med den bästa belöningen eftersom det är svårt för hunden att träna i kursmiljö.
  4. Variera belöningarna, testa.
  5. Om hunden börjar skälla ändå öka avståndet och gå en liten sväng innan du närmar dig igen för att börja om med filten eller chair game.
  6. När man väl ska börja göra övningarna är de viktigt att ha ett flow där med så man inte bara står och väntar utan hela tiden har hunden i arbete.

Slutligen……

När du guidat hunden en period så kan du tona bort uppgifterna. Hunden har börja programmera om och får nya vanor i sammanhanget då kan de hända att hunden inte behöver så mycket uppgifter från oss

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen