Hundar som bråkar med andra hundar

Hundkurser Göteborg

Texten i innerhållet är översatt från Ian dunbars bok behavior blueprints – 2004. Texten bör tolkas med ett kritiskt öga med hänsyn till olika raser, individer och situationer. Texten är direkt översatt från boken och därmed fri från egna åsikter och värderingar. Idag kan det finns ny forskning som visar annat. Men jag plockad många saker från detta perspektivet som var intressant. Dr. Ian Dunbar är veterinär, djurbeteende och hundtränare som fick sin veterinärexamen och en specialutmärkelse i fysiologi och biokemi från Royal Veterinary College plus en doktorsexamen i djurbeteende.

Hundar som bråkar

Många människor har helt orealistiska förväntningar på hundmöte. Hundar förväntas gå ihop me alla andra hundar trots att människor har svårt för att gå ihop med alla andra människor och va trevlig. Vi människor hamnar ibland i konflikt och pushar varandras gränser men det är sällan som vi orsakar allvarliga fysiska skador när det hettar till i rummet. Faktiskt så är inte hundar så mycket mer annorlunda än oss människor på den fronten.

Hundar håller inte alltid med varandra

I en hund konversation är inte alltid hundarna helt överens, oftast finns lite disagreements och små konflikter då de kan bli högljutt. Väldigt sällan vill en annan hund skada en annan hund. Min känsla är att vi är så dåliga på hundspråk att vi ibland lägger oss i hundarna som samtalar alldeles för tidigt. Men många med kamphundar säger att vi lägger oss i för sent.

Lär valpen att bli socialt kompetent

Att socialisera en valp är väldigt enkelt och super viktigt, delta på valpträffar där valparna får vara lösa, din valp behöver möta hundar på en daglig basis. Det är också bra att bara sitta och titta på förbi passerande hundar utomhus från en trygg punkt. När hunden blir äldre så blir den säkrare i konversation med andra hundar och vill hellre leka än att skada andra hundar.

Varför är det så viktigt att valpen får träffa nya hundar?

  1. Lära sig regler och språk, hur man blir social och vänlig
  2. Förebygg desocialisering
  3. Valpen lär sig bit vanor, hur hårt får man bita etc. i lek

Följ mig på instagram för mer hundpsykologi @sofiaklemming

Tonårstiden för hanar

Hanar mellan 5-8 månader vid könsmognad börjar få mycket testosteron. När detta händer  blir dom trakasserade av äldre hanar, det är en stressfull tid för tonåringen (5-8 månader). Ritualen då dom äldre hanarna trakasserar tonåringarna är både nödvändig och normal, det låter äldre att sätta dom yngre på sin plats innan dom är starka nog. Trakasseringen är triggad av de lite ouppfostrade ihärdiga språket hos tonårs hanen och dom höga testosteron halterna 5-8 månader. (behavior blueprints – Dr. Dunbar 2004)

För att komplettera påfrestningen av dessa jobbiga möten krävs många andra positiva hundmöten för den unga hanen. 

För att förebygga att din valp blir osocial måste hen fortsätta träffa hundar på en daglig basis i åldern 2-8 månader. Ta aldrig vänliga beteenden för givet, men låt alltid hunden veta när den är duktig med andra hundar.

 

Bit vanor

Speciellt hanar är inblandade i bit olyckor i tonåren. Om valpen har lärt sig bra bit vanor i socialiseringsfasen 4-16 veckor kommer det hjälpa hunden i tonåren att orsaka mindre skador. (Ian Dunbar, 2004)

Problemet är inte att hundar bråkar utan om hundar skadar varandra ordentligt. Hundar som vill skada kan ha bristande erfarenheter i socialiseringsperioden, genetiskt arv eller dåliga erfarenheter från andra hundar/rädslerelaterad aggression. Det är ofta den osäkra rädda hunden som attackerar. När hundar bråkar ser man oftast många bett i luften samt ett jädra oväsen, men när hundar skadar så sätter dom ett bett mot halsen och håller kvar eventuellt ruskar. Valpar som har lekt lek-bit och lek-bråk med andra valpar utvecklar oftast en bra bit-hämning. Dom lär sig att styra sin bit styrka i deras käkar, de är den absoluta viktigast anledningen till att gå på ett puppy-party (valpträff). Bitförmågan kan endast bli publicerad under valptiden.

Källa på allt: Ian dunbar veterinarian, animal behaviorist

Delta på puppy class Tryck här 🙂

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen