Hantera en kravställning i hantering, men snälla !?!?

hantera en kravställning

Hantera en kravställning i hantering

Ett begrepp som vimlar runt i hundvärlden och som jag inte allt för sällan hör av kunder är att hunden skall klara hantera en kravställning. Med andra ord att hunden måste när vi vill något även om hunden inte vill. Vi alla har olika filter på hur vi ser och upplever saker men de här tycker jag är tvång och oschysst att lära ut till nya hundägare!!!

Att på ett påtvingat sätt ta för sig på hundens privata zoner utan att hunden har kontroll eller är med på det på eget intiativ och med en god känsla där beteendet lönar sig för hunden. Personen i fråga som använder begreppet ”hantera en kravställning” och i sina videos på instagram visar upp hur han tvångshanterar sina hundar. Hundarna visar upp många signaler på stress och att dom är obekväma som slick runt nosen, kolla bort, flämtande, bakåt slickande öron, dra i tassen etc. Man behöver inte vara expert för att förstå att de här inte är bra.

Okej om du måste hantera hunden för att något håller på att bli farligt och att man gör detta i form av en nödlösning (nöden har ingen lag) men att lära ut detta som en träningsmetod är för mig helt obegripligt. Det finns så många andra sätt att hanteringsträna där hunden har en go känsla. För att nämna några sätt: motbetingning och frivillig hantering med start och stopp knapp.

Man måste lära hunden att hantera en kravställning annars blir de problem när hunden blir äldre……

Men snälla om de är nånting som blir problem så är det när vi tvingar och fortsätter göra saker mot hunden när den säger nej. Ett slick runt nosen kan vara de första hunden visar, har man otur tar hunden i mer som att morra ” vilket fortfarande är en väldigt vänlig signal” som betyder nej.

Vi alla vet vad ett morr leder till om vi inte backar, jo ett bett. Betten börjar komma snabbare och snabbare om vi inte lyssnar på hundens fina signaler. I min värld om du har otur med den här träningen får du en hund som hugger så fort du kommer nära med dina händer eller när den börjar misstänka denna ”kravställning”.⚠︎ Hunden kan också välja en annan strategi – att bara stänga av – inlärd hjälplöshet.

Vad kravställning egentligen betyder i min värld är tvång och sen ska man vänta på att hunden blir apatisk och ger upp. Detta ska tydligen vara den konkreta övningen att man börjar hantera hunden vare sig den vill eller inte och sen släpper den när den gett upp ”blivit lugn”. De är just här många hundar börjar bita för att vi ska sluta, vad gör man då? Blir sönder tuggad?

Jag har mött många hundar i privatträningar och beteendeutredning där just denna metoden används och där de sen blivit stora problem med både relation, tillit och hanteringssvårigheter.

hantera en kravställning

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen