Foderallergiutredning och pricktest

foderallergi utredning  foto: swedishbulldozers

 

Har din hund fått en hudreaktion?

Jag har precis genom gått en ganska lång allergiutredning med min hund då han i början på sommaren fick öroninflammation och svampinfektion i tassarna. Det första vetrinären sa var att börja utesluta foderallergi därför blir man tvungen att sätta hunden på en eliminationsdiet i 8 veckor. 20-35% av hundar som har klåda visar sig ha en foderallergi. Det innebär att dom reagerar på en eller flera typer av protein som dom får i sig genom fodret. Oftast visar sig foderallergi när hunden är ung men det förekommer även att äldre individer drabbas. Det vanligaste protein som hundar reagerar på är kyckling. De flesta hundfoder är baserade på kyckling, och därför har många hundar utvecklat överkänslighet mot kyckling som proteinkälla.

Vissa raser är mer kända för att få allergier, tex. Bullterrier och white terrier visar upp 100% allergi, arvet är starkt påverkbart när de kommer till foderallergi. Samojed och husky visar sig ha 0% allergi. 

Hur börjar jag med foderallergiutredning själv?

Om din hund visar symptom på klåda, kliar sig ofta kring öron, ögon och magen. Har svamp mellan tassarna, pälsen blir rosa av allt slickande, de blir svullet kring klor och hunden nästan tuggar mellan tassarna. Öroninflammation, ögoninflammation, förhudskatarr och analsäcksinflammation kan också utlösas som symptom. Börja med att sätta din hund på hydrolyserat foder i 8 veckor, fodret måste var 100% hydrolyserat protein så läs noga att de inte är bara halvt. Märken och sorter som är bäst för foderallergiutredning är:

  • Royal canin – hypoallergenic eller anallergenic.

  • Pro plan – diets canine HA

  • Hills – z/d (brukar vara populärast i smak)

Om din hund inte skulle gilla fodret kan man byta gratis med smakgaranti på vetzoo.se

 

Nu är de viktigt att din hund inte får i sig någon annan mat som inte är hydrolyserad på 8 veckor.

Under tiden kan du underhålla hundens hud besvär med bakterie dödande schampo tex. Malaseb schampoo (recept belagt) Be verkligen vetrinären skriva ut detta schampoo iställer för Douxo pyo schampoo (receptfritt) för de funkar om hunden har infekterad svamp. Klorhexidin schampoo tog inte min hunds svamp så jag ångrar verkligen att jag inte bad dom skriva ut detta till mig. tvätta på dom irriterande områdena, låt schampot värka i en minut innan du sköljer ur. Detta schampoo kan torka ut huden lite, kokosolja går att återfukta med. 

När jag va hos hudspecialisten berättade han såhär: Klåda beror på 1) Parasiter (loppor, löss, kvalsere och då ger man bravekto) jag vet att många som misstänker parasiter ger detta på egen hand för att själva utesluta. 2) Infektioner (svamp/ balif /ringorm) det har oftast ett samband med matallergi. 3) Allergier, uteslutningsdiet, atopi (omgivningen) pricktest eller blodprov för att veta vad hunden reagerar på i miljön och då göra ett vaccin. 4) Övrigt: tumörer, autoimuna, levervärden.

Kost: RC Anallergenic ges strikt i 8 veckor. Godis morot och gurka.  Därefter utvärderas diettesten genom att ni tvärt återgår till att ge djurets vanliga mat och godsaker etc. Ge lite av allt, varje dag i upp till 14 dgr. En matallergisk individ blir vanligen påtagligt  sämre redan inom en vecka. AVBRYT utvärderingen och återgå till RC Anallergenic om djuret blir markant sämre i klåda/hud/rodnad. Om matallergi inte kan påvisas så rekommenderas ett  ”pricktest”(även kallat intradermaltest eller atopitest). Syftet är att ta redan på vilka ämnen djuret reagerar allergiskt emot, vilket krävs för att kunna göra vaccin (s.k.immunoterapi). Vaccin är långsiktigt sett den bästa behandlingen mot atopi och det enda som kan förhindra vidareutveckling av atopin. Vaccin hjälper ca 70% av hundarna, tyvärr inte alla. Det tar vanligen minst 6 månader innan man har en god effekt av vaccin och det utvärderas fullt ut efter ett års behandling. Oftast ges någon typ av allergidämpande behandling under de första 6-10 månaderna, parallellt med vaccinet.

 

Det är vanligt att hunden blir hård i magen av hydrolyserat foder.

När det gått 8 veckor med foderallergiutredning.

Då är de dags för en provakation. Låt din hund börja äta allt igen, då kommer det oftast en hudreaktion igen om det är matallergi. Var noga med att hunden äter allt så man inte missar en reaktion från något. Visar de sig att det är foderallergi då fortsätter man att köra 4 veckor med hydrolyserat foder igen och sen kör man en proteinkälla i taget. Tex. Kycklingfoder en liten period, får man en kraftig reaktion då så kan det vara de hunden är allergisk mot. Om man bara får en liten reaktion kan det vara kyckling i kombo med något annat så då kör man 4 veckor med hydrolyserat foder igen och sen introducerar man nästa grej tex. fisk. Sen fortsätter man så här med dom olika proteinkällorna och då förhoppningsvis komma fram till vad det är hunden reagerar på. Detta kan ta lång tid eftersom de är många proteinkällor att gå igenom. Om de inte är matallergi kan man göra ett pricktest för att kolla om hunden är allergisk mot något i miljön tex. Kvalster, pollen, mögel, gräs eller andra djur. 

Läs mer här: Allergi guide

Olika foder: vetzoo

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen