Ensamträna valp

Malena DeMartini är en känd hundtränare och expert på att behandla separationsångest hos hundar. Hennes metod för ensamträning av valpar fokuserar på gradvis vana vid att vara ensam och att skapa en positiv och trygg upplevelse för valpen. Här är en översikt över hur du kan ensamträna din valp enligt Malena DeMartinis principer:

 

  1. Börja med korta separationsperioder: Inled träningen genom att lämna valpen ensam i korta intervaller, till exempel bara några sekunder eller minuter. Låt valpen vara i ett säkert utrymme, som en begränsad del av huset eller en hundbur med en bekväm säng och några leksaker.
  2. Använd positiv förstärkning: Innan du lämnar valpen, förbered en lämplig belöning, som en godbit eller en favoritleksak. Ge belöningen till valpen när du lämnar och kom tillbaka, så att valpen associerar din separation med något positivt. Belöna också valpen när den är lugn och avslappnad när du är hemma.
  3. Gradvis öka separationsperioderna: Successivt öka längden på tid som du är borta från valpen. Var noga med att ta det i små steg och anpassa efter valpens reaktioner. Om valpen blir orolig eller visar tecken på stress, gå tillbaka till en kortare separationstid och fortsätt därifrån.
  4. Skapa förutsägbarhet: Hjälp valpen att förstå att din separation inte är permanent genom att skapa rutiner och signaler som visar att du kommer tillbaka. Till exempel kan du använda en specifik ”gå iväg”-signal, som att sätta på dig jackan eller ta upp nycklarna, och sedan återkomma inom en kort period. Gradvis kan du förlänga tiden mellan signalen och din återkomst.
  5. Undvik bestraffning: Undvik att straffa valpen för att den är orolig eller skapar stök när du är borta. Separationsångest är en reaktion på rädsla och stress och bestraffning kan förvärra problemet. Istället, fokusera på att bygga upp valpens förtroende och självförtroende genom positiv förstärkning och gradvis vana.
  6. Sök professionell hjälp vid behov: Separationsångest kan vara en utmaning att hantera, och det kan vara klokt att söka hjälp från en kvalificerad hundtränare eller beteendevetare som är bekant med Malena DeMartinis metoder och kan ge dig anpassade råd och vägledning baserat på din valps specifika behov.

Kom ihåg att varje valp är unik, och det kan ta tid och tålamod att träna valpen att vara ensam. Att använda Malena DeMartinis metod för ensamträning kan hjälpa dig att skapa en trygg och harmonisk relation med din valp och hjälp.

KOLLA MIN VLOGG NÄR JAG ÄR HOS EXPERTEN EVA BERTILSSON

 

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen