en hund skäller

 

En hund skäller. Mer eller mindre. Faktum är att det kan vara så den väljer att uttrycka sig om de är en vokabulär individ.

 

Har du en hund som överdrivet skeptisk och skäller på just män? 

Visste du att……

En studie

Två forskare från Nya Zeeland Min Hooi Yong och Ted Ruffman föreslår att hundar generellt är mer vaksamma mot män. Lukten och utseendet. Män har mer testosteron och upplevs mer hotande för majoriteten av alla hundar vid första träffen. Dom tror att hundar är betingade till att reagera på männens mer djupa, lågfrekventa  läten eftersom dessa kan signalera fara. Vi känner ju alla till att hundarna själva morrar dovt när något hotfullt närmar sig. Hundar är rovdjur och har med sig instinkter som stöttar deras överlevnad ute i naturen. Man bör vara skeptisk när något avviker från det vanliga oavsett om en man inte är ovanligt men nu fattar 😂

I studien ingick 45 hundar som matchade manliga röster till bilder av män däremot misslyckades dom att matcha dom kvinnliga rösterna med dom kvinnliga bilderna. Detta tolkade forskarna som stöd till hypotesen att hundar blir mer uppmärksamma och vaksamma när de hör männens röster. (Bo söderström, 2017, s.26)

Många hundar blir mer vaksamma till avvikande utseenden, speciell klädsel, skägg, hatt, längd, vikt, mörka färger eller stort hår. Om hunden dessutom är reserverad är den naturligt vaksam till alla nya människor. Eller om det är en hund med mycket vakt i tex. Cane corso eller Dobberman (vakt nivån skiljer individerna åt) kommer dom naturligt vara mer vaksamma till främlingar, speciellt inkräktare (gäster). Tänk på att olika raser bär med sig olika egenskaper, en lapphund eller en tysk spets som är avlad lite till att jaga med skallet kommer utrycka sig mer ofta med att skälla.

 

en hund skäller

 

Situationen där gäster kommer hem till hunden och familjen och hunden storm skäller, baserar sig oftast i : Vakt, Larmar, varnar, Resursförsvar, revirförsvar, upprymdhet eller rädsla. Det är oftast en kombination. Tänk först orsaken till att hunden skäller, vad är de den säger och känner just nu? hur kan jag dämpa de?

Slutligen…

Det finns många olika typer av skall. Det är viktigt att vara uppmärksam och lära dig din hunds kommunikation så du lättare kan tillgodose hundens behov.

Har du en hunde som skäller överdrivet i larm, vakt eller hundmötes situation tex. finns det orsaker att utreda, jag hjälper dig gärna på ett videosamtal läs mer här https://www.klemminghundar.se/hundpsykolog/

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen