Boktips hundträning

Veckans boktips är…….”Don’t Shoot the Dog!” är en bok skriven av Karen Pryor

 

Hon är en känd författare och experter på hundbeteende. Boken handlar om hur man använder positiv förstärkning och andra tekniker inom beteendeanalys för att ändra och forma hundars beteenden.

En av huvudidéerna i boken är att belöningar är en mer effektiv metod för att ändra hundars beteende än straff. Pryor förklarar att genom att belöna hundar för att utföra önskade beteenden istället för att straffa dem för oönskade beteenden, kan man uppnå långvarigare och mer positiva förändringar i hundars beteende.

Boktips hundträning

Boken ger också en inblick i hur man kan använda olika tekniker för att ändra hundars beteende, inklusive klickerträning, markering och fördröjd förstärkning. Boken ger också råd om hur man kan hantera och förebygga vanliga problem som kan uppstå när man har en hund, såsom aggression, separation ångest och olydighet.

I allmänhet handlar ”Don’t Shoot the Dog!” om att lära hundar nya beteenden genom att belöna dem för att utföra önskade beteenden och att hantera och förebygga problembeteenden på ett positivt och konstruktivt sätt.

Pryor förklarar också att hundar lär sig genom associering, vilket innebär att de kopplar samman olika händelser och beteenden. Hon ger exempel på hur man kan använda denna inlärningsmetod för att lära hundar nya beteenden, såsom att sitta, ligga ner och ge paw.

Pryor fokuserar också på att hundar lär sig genom repetition och träning. Hon förespråkar att man ska träna hundar regelbundet och ge dem mycket uppmärksamhet och belöningar när de utför önskade beteenden. Hon menar också att det är viktigt att vara tålmodig och att inte förvänta sig för mycket av hunden i början, eftersom det kan ta tid att lära sig nya beteenden.

Problembeteenden

I ”Don’t Shoot the Dog!”, förklarar Karen Pryor att problembeteenden hos hundar ofta är ett resultat av att hunden inte har lärt sig rätt beteende eller att den har lärt sig beteenden som inte är önskade. Hon menar att det är viktigt att förebygga problembeteenden genom att lära hunden rätt beteenden och att ge den riktig träning och uppmärksamhet.

Pryor förklarar också att det finns olika tekniker man kan använda för att hantera problembeteenden hos hundar, inklusive att ignorera oönskade beteenden, att ge hunden positiv förstärkning när den utför önskade beteenden och att använda klickerträning för att markera önskade beteenden. Hon förespråkar också att man ska undvika att straffa hundar för oönskade beteenden, eftersom detta kan leda till ytterligare problembeteenden.

Karen Pryor är en amerikansk författare, beteendevetare och experter på hundbeteende. Pryor är också grundare och föreståndare för Karen Pryor Clicker Training (KPCT), en organisation som syftar till att sprida information om beteendeanalys och positiv förstärkning till hundägare och professionella tränare.

 

 

HÄR KÖPER DU BOKEN aDLIBRIS

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen