Boktips för hund som har stuckit på vilt

Hund som har stuckit på vilt

Veckans boktips är hunting togheter med simone mueller.
Predation Substitute Training (PST) är en träningsmetod för hundar som används för att minska risken för att de ska jaga och döda vilda djur. PST involverar att ge hunden möjlighet att jaga och gripa en konstgjord eller död bytet, vilket efterliknar en verklig jakt, men utan att skada eller döda levande vilda djur.
Genom PST-träning lär sig hunden att fokusera på och gripa ett konstgjort bytet istället för att jaga levande vilda djur. Detta kan vara särskilt viktigt för hundar som är raserade för att jaga, som till exempel jakthundar, men även för andra hundar som kan visa tendenser att jaga vilda djur. Träningsmetoden är utformad för att imitera en verklig jakt, vilket gör det mer attraktivt för hunden att gripa den konstgjorda bytet. Under träningen är det viktigt att ge hunden belöningar, som lek och godis, för att förstärka beteendet och för att hjälpa hunden att associera gripandet av det konstgjorda bytet med en positiv upplevelse.  

Inkallningsträning är en viktig del av hundträning och kan också vara en viktig del av Predation Substitute Training (PST). En vältränad inkallning kan hjälpa till att förhindra att hunden försöker jaga vilda djur under träning eller på promenader.

Här är ett exempel på hur inkallningsträning kan inkluderas i PST-träning:
  1. Börja med att träna hunden på att svara på kommandoet ”kom hit” eller ”här” när den inte är distraherad eller lockad av något annat.
  2. När hunden har lärt sig att svara på kommandot på en lugn och kontrollerad plats, kan du gradvis introducera störningar och distraheringar under träningen. Du kan till exempel kasta en boll eller kasta konstgjort byte samtidigt som du ger kommandot att komma tillbaka till dig.
  3. Om hunden svarar på kommandot och kommer tillbaka till dig, belöna den med godis eller lek.
  4. Upprepa övningen flera gånger med ökande svårighetsgrad och gradvis öka tiden och avståndet som hunden måste komma tillbaka till dig.
  5. När hunden har lärt sig att svara på kommandot och återvända till dig även när den är distraherad av konstgjort byte eller andra störningar, kan du prova att inkludera PST-övningar som att kasta konstgjort byte och ge kommandot att komma tillbaka till dig samtidigt.
  6. Belöna hunden varje gång den svarar på kommandot och kommer tillbaka till dig, oavsett vad som händer runt omkring.
Det är viktigt att notera att inkallningsträning kan vara en lång och pågående process, och det är därför viktigt att vara tålmodig och konsekvent i träningen. Genom att inkludera inkallningsträning i PST-träning kan du hjälpa din hund att lära sig att fokusera på dig och svara på kommandon även i närvaro av distraheringar, vilket kan minska risken för att hunden ska jaga vilda djur. Har du en unghund och behöver ny inspiration kan du ta en titt på kursen unghundsövningar

#Hund som har stuckit på vilt

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen