Bakomliggande motivation för utfall i hundmöte

Quiraphoto


Utfall i hundmöte


Har du problem med utfall i hundmöte, fortsätt läsa för detta är intressant. Varje år kör jag en hundmöteskurs online på facebook i en sluten grupp, läs mer här m mina kommande kurser online

För att anpassa mitt innehåll mer skulle jag vilja ta reda på vad som är den bakomliggande motivationen till att just era hundar blir helt baluba i hundmöte. Rösta på den punkt som du tycker stämmer mest in på er.


1. Rädsla & osäkerhet – hunden gör utfall och kastar sig i koppel skäller och morrar och visar samtidigt signaler som, oroliga ögon, flakande blick/huvud, växlar mellan låg och frammåtlutande kroppshållning öron som slickas bakåt. Allmänt orolig osäker känsla. Kan även bita. (display behaviour)

Svenska – Uppvisningsbeteende är en uppsättning ritualiserade beteenden som gör det möjligt för ett djur att kommunicera till andra djur om specifika stimuli.

Fäktas för att få avstånd. Aggressionsrelaterad rädsla.

2. Koppelreaktiv – över exalterad

En känsla av tappad kontroll uppstår då de är något som hindrar dom från att komma fram. Samma kan ske med staket i trädgården (barrier frustration) se ganska rolig video 😂 https://youtu.be/WyNlu69UqaY

Kan ha startat med en väldigt glad hund som är social och vill fram, men sen utvecklas de till reaktivitet (skällande, stress och kastar sig i kopplet) – frustration som grundorsak.

3. Provokation (typiskt unga hanar) tuffar sig. Testosteron. Kan även vilja bråka med andra okastrerade hanar (mäta sig). Provokation ger information, hunden spänner upp sig i mötet, stirrar, lägger sig, glor, jätte hög svans och är väldigt eggande och söker sig konflikt men inte rädd på de sättet.

Kommer dom fram så lägger dom huvet vid nacken över ryggen vilket är mycket provocerande för den andra hunden, kissar och sprätter i marken efter sig vilket är provocerande. Helt uppblåsta i kroppen och går runt stelt och nära den andra hunden. Viss osäkerhet men kommer inte vika sig om den blir provocerad. Blir de bråk så låter de mycket men sällan bett som hugger tag i skinnet. Nästan som en understimulerad tonårspojke.

Det finns ingen studie vad jag sett på de med hanar som har svårt för andra hanar men de är något jag av egen erfarenhet sett mycket.
Just den sista här har jag upplevt mycket när jag jobbade på shelter i Spanien bland dom unga hanarna. Även på hunddagis i norge och när jag passade hundar för 4år sen när jag bodde i Norge.


# utfall i hundmöte.

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen