5 tips inför hundkursen

5 Tips inför hundkursen utomhus

Funderar du på att gå hundkurs eller har du redan bokat? I detta inlägg tänkte jag klargöra vad gruppträning innebär för hunden.

Hög störning

Störning innebär i hundvärden att det finns någonting externt som stör hundens position att vara lugn, fokuserad och stilla. I kursmiljö är detta givetvis dom andra hundarna, människorna, dofterna, ljuden och platsen. Vissa hundar tycker det här är jobbigare än andra när man ska lära sig nya saker och ta godis. Har du en hund eller du kanske inte vet än hur din hund reagerar i den typen av kursmiljö? Men låt oss utgå ifrån att hunden tycker detta är svårt. Kanske inte så konstigt om det är första gången?Hunden kan inte sitta stilla och den ljudar, då är det dax att ta åt sig dessa tips nedan.

  1. 8 av 10 personer anländer inte på platsen med tillräckligt avstånd utomhus, tänk på att närma dig på långt håll i långsam takt så hunden hinner med att göra rätt val (inte skälla och stressa upp sig). Väldigt ofta passerar folk varandra med knappt en halvmeter om ens de.
  2. Förbered dig innan och träna passivitet kring andra hundar, i dom flesta fall handlar de om att kunna vara passiv när de är hundar runt omkring. Detta är något man måste ha tränat på innan för att applicera. Övningen du kan göra heter filten ”mat training” och störningen du ska använda är andra hundar, först på långt håll sen närmare och närmare. Kanske utanför en rastgård, men inte varje pass, hunden lär sig snabbt. Du behöver generalisera övningen.
  3. Trygghet i kopplet, tänk på din koppelhantering till från och på kurs och dra inte hunden runt i kopplet detta får den att känna sig väldigt låst och ofri.
  4. Positiv minnesbild, mat är något som är både lugnande och positivt förstärkande att använda i sammanhanget. Tag med de bästa.
  5. Barriär om man är utomhus och det inte finns tillgång till kompostgaller finns de garanterat någon naturlig barriär man kan använda sig av tex. ett träd, buske, sandlåda etc. Om inte kan man ta med tex nån hög ryggsäck och ställa upp så hunden känner lite beskydd och inte stirrar på dom andra hundarna.

Sista tips på en bra övning du kan göra under kursen:

https://www.clickertraining.com/reducing-leash-reactivity-the-engage-disengage-game

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen