Oönskade beteenden i hundmöten

quiraphoto
Quiraphoto

Oönskade beteenden i hundmöten

Har du en hund som kastar sig i kopplet i hundmöte, börjar skälla, drar eller gör aggressiva utfall? Fortsätt läsa….

Just nu får du ett oönskat beteende i hundmöte, vad är de önskade? Kanske att hunden tar kontakt med dig istället och går vid din sida? Oavsett vad du vill att hunden ska göra så börjar de med fokus och kontakt på dig istället för den mötande hunden.

En färdighet som alla andra beteenden

Har din hund färdigheter idag för att passera en mops på 10m rakt framifrån i området du bor med beteendet gå vid din sida? Kanske inte? Då måste ni träna. Tänk dig alla andra situationer i hundens liv som att åka rulltrappa och åka spårvagn, vad behöver hunden för färdigheter för det? Du kanske får ett oönskat beteende på spårvagnen, ja då behöver ni träna. Eller så får ni inget oönskat beteende i rulltrappan, spårvagnen eller hundmötet, ibland behöver hunden inte heller någon större utbildning för att klara av vissa saker i livet utan de går bra ändå. Man få bryta ner händelseförloppet i små bitar precis som när man lär in apportering, de är olika moment hunden behöver kunna.

Spårvagnen kan innebära moment som:

  • Följa din rörelse i koppel trots främmande människor tätt intill.
  • Sitta eller ligga där underlaget rör sig och låter.
  • Vara aktivt passiv, som en uppgift trots spårvagn störning.

Hundmöte kan innebära:

  • Släppa sin trigger för att ta kontakt när en annan hund dyker upp och vara snabb på de.
  • Hålla fokus på en annan uppgift medans störning av en annan hund (sortera alla intryck).

Det man tränar mycket blir man bra på (vanor)

Vad är din hunds vana idag vid dom flesta hundmötena? Tänk som en vågskål, hur många hundmöten får ni där hunden tränar på rätt känsla och beteende och hur många hundmöten blir de där hunden tränar på fel? Om man verkligen vill ha en förändring behöver man ta promenaderna i området på allvar och behandla dom som 100% träning och med 100% managament så långt de går. Tänk på att bara gå ut och gå för din hund är som att komma till en träningshall som är riggad med väldigt svåra hinder och moment.

@instagram sofiaklemming

Öva inför promenaden

Set up training eller arrangerade hundmöten som de kallas är där du ska börja träna både dina och hundens färdigheter. Dom vanliga promenadernas erfarenheter räcker inte till och dessutom blir de för många skarpa lägen där du inte hinner med träning utan bara får brandsläcka. Träna inte i dom skarpa lägena (snabba hundmötena), både din och hundens stressnivå är hög och de krävs förkunskaper från hundens och din sida för att klara av dom snabba mötena på kortare avstånd. Det är avancerat för hunden och de är inte i skarpa hundmöten man börjar sin träning utan på långt avstånd så både du och hunden är långt under sin reaktions tröskel. Både du och hunden behöver få chans till att göra rätt, så börja med riggade hundmöten. Det krävs många repetioner och nya erfarenheter för att en individ ska ändra sitt tänkande. 🙂

Det är inte så lätt de här med hundmöten de krävs en del olika bitar för att allt ska falla på plats, jag rekommenderar alla att ta hjälp om du inte är bomb säker på allt. Det är värt att tillägga att man ofta behöver jobba med förebyggande träning för att göra hunden lättare att träna med i hundmöten. Förebyggande träning innebär att jobba med orsaksfaktorerna till problemet och de kan skilja mellan hundar.

Få fler tips kring oönskade beteenden i hundmöten, kontakta mig för en privatlektion eller videosamtal på kontakt@klemminghundar.se

Dela gärna inlägget om du gillade de här, de hjälper andra och mig <3

Bifogar en video på en set up training, privatträning där vi jobbar på att hunden ska få färdigheter att bryta fokuset från triggern främst.

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen