När hunden gör utfall

 

När hunden gör utfall, vad gör jag då?


Observera att syftet med innehållet i bloggen bara är till för att dela tankar och inte till för att appliceras som en träningsplan. Upplever du att din hund är starkt känslomässigt investerade och uppvisar rädsla, aggression kring situationen behöver du först ta hjälp av en professionell som kan ge en träningsplan anpassat just din hund. 

I tanke på miljön omkring oss ute på promenad så kommer du troligen hamna i situationer där hunden hamnar över sin tröskel och reagerar på den mötande hunden. Vad gör du då?


Jag tror många hundtränare inte lägger så stor fokus på att prata om detta eftersom de är inte där någon hundmötesträning händer. Det gör inte jag heller på mina kurser.

Man kanske kommer bli irriterad, arg eller ledsen när hunden gör utfall, det är okej, du kan fortfarande göra framsteg. Hundmötesträning är jobbigt pågrund av att de är hundar ute som vi inte samspelar med. Beteendeförändring tar tid och de är inget man löser bara när hunden blir för triggad och stänger av.

Om din hund gör utfall

 

1.Bli inte arg på hunden.

Stoppa ner din ilska i ryggsäcken och spara till senare. Ta djupa andetag och rör dig vidare. Att hunden hamnar över sin tröskel händer alla även hur duktig hundtränare man är.

2.Minimera tiden hunden gör utfall.

När hunden börjar skälla eller gör utfall försök öka ditt avstånd till triggern så snabbt de går så hunden går ner i stress. Beteenden som upprepas länge och ofta blir dels starkare men också en belastning för hunden (triggerstacking) som gör att hunden blir mer känslig för stimuli den dagen/dagarna. Hunden börjar reagera snabbare.

3.Avreagera

Det finns övningar som hjälper hunden att få återhämta sig och avreagera. Människan kan också behöva avreagera sig för att känna sig bättre snabbare. Man skulle även kunna säga att hunden avreagerar sig och släpper på känslor vilket är bra i själva utfallet. Oftast vill man inte ha utfallen så då är de viktigt att man inte står kvar och låter hunden öva på de.

Ditt mål är att inte hamna i utfallssituationer.

Avreageringsövning

För hunden:

  • Skälla på kommando
  • Hoppa upp och ner från en Sten
  • Få långt koppel och nosa och kissa (i en annan riktning än den mötande hunden gick)
  • Cirkla ett objekt t.e.x ett stort träd eller en parkerade bil

För människan:

  • Andas in 10 sekunder och andas ut 10 sekunder 3 gånger
  • Tröstät (bara lite)….
  • Kratta löv eller annat fysiskt arbete som att ta en sten och köra lite kettelbell med 😂😂

Gör det som du känner för men ta inte ut det på hunden, hundar reflekterar inte över sitt eget beteende. Hunden har ju bara en funktion med beteendet i mötet, hunden anser inte att det den gör känns dumt.

 

Har du en fråga om utfall?

Maila till kontakt@klemminghundar.se 

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen