Hundar som biter och nafsar

Hundar som biter och nafsar

Jag har googlat runt lite på dom här sökorden för att se vad för råd och förklaringar som kommer upp. Jag gjorde det för att förstå mina kunder vad dom kan ha kommit över innan dom bokar privatträning med mig. Jag vill skriva det här inlägget för att jag ser att de som kommer upp på google kring hundar som biter, hoppar och nafsar efter armar och ben är väldigt gammalt. Det som kommer upp baserar sig på bestraffningsbaserad inlärning, korrigeringar och hårda metoder vilket är stenåldern för mig och helt tvärtemot hur jag jobbar. I de här inlägget kommer jag inte ge några praktiska tips på vad du gör när det händer för det är så individuellt och de kan användas på fel sätt om jag bara hade beskrivit de i text.

Måste alltid utredas..!!

Först och främst vill jag säga att du måste ta hjälp för att utreda din hundens vardag och tidigare erfarenheter med en person som har relevant utbildning. Enligt mig är den viktiga biten att utreda och finna orsaksfaktorer, varför biter hunden? Du bör absolut inte börja med att symptomträna som jag kallar de, alltså lägga konsekvenser på beteendet när det händer. Du behöver ta tag i orsaken. Vi vill gärna tro att man ska träna problembeteendet men så är inte alltid fallet. 

hundar som biter och nafsar

Beteendet att bita och nafsa människor

Själva bita, nafsa beteendet brukar kallas överslagshandling och/eller omriktatbeteende, det kan även vara frustration, trötthet eller att hunden inte får sitt bitbehov tillgodosett. Orsaken kan alltså vara osäkerhet, stress, smärta, frustration, trötthet, understimulering, överstimulering eller felstimulering. 

Kort beskrivning av överslagshandlingar

Överslagshandlingar kan sägas vara beteenden som en individ tar till i konfliktsituation eller då den nås av motstridiga stimuli, beteenden som inte alls har något med individens vilja att göra. Det kan t ex vara i en hotfull situation mellan två hundar då den ena plötsligt börjar nosa i marken. Eller då vi människor kliar oss bakom örat eller rättar till håret då vi funderar på något problem eller känner oss stressade. Man kanske kort och gott skulle kunna säga att överslagshandlingar uppkommer då individen hindras att göra vad den vill, och istället gör den något helt annat.

Omriktade beteenden

Omriktade beteenden är något som ibland kan förväxlas med överslagshandlingar. Det är då fråga om att hunden blir förhindrad att få utlopp för ett beteende, och riktar det mot ett annat föremål eller en annan individ. Om en hundaggressiv hund är kopplad vid ett hundmöte (dvs hindrad från att nå den mötande hunden) kan den då den inte når den tänkta antagonisten istället ge sig på sin hundkompis bredvid. Hunden utför med andra ord det tänkta beteendet, men riktar det åt ett annat håll. För människor kan det vara fråga om att slå näven i bordet istället för på den man är arg på. (Källa: Etolog Irene westerholm)

Jag blev biten och kampad med

Hunden (american bully) som ni ser på bilden rastade jag under en period, jag visste att hunden var väldigt understimulerad och stressad och kunde bli lite flamsig i kopplet vid hundmöten etc. De jag inte var beredd på var att hon en dag skulle bita, hålla fast och slita vid överslagshandling. Det var fruktansvärt läskigt eftersom hon inte bara attackerade mig en gång utan flera. Hon var efter mig även efter hon hade dragit mig i backen och kampat med min arm. Allt gick bra tillslut då jag bara fick upp fart och började gå och inte gav någon respons till beteendet. Jag fick en söndrig jacka och ett sår i handleden och fick äta antibiotika i 10 dagar. Jag kunde inte längre rasta henne eftersom jag väger 50kg och hon 45kg det är helt ologiskt och jag kan fysiskt inte hantera henne eller skydda mig om de skulle hända igen. Jag fick gå ut med henne dom sista dagarna med munkorg. Vad jag också vet är att hennes tidigare erfarenheter vid den här situationen (bita i kopplet och efter armar) är att hon har då blivit mer triggad av ägaren till kamp. Jag tolkar de som att orsaken var= understimulerad och fick inte sitt bitbehov tillgodosett. Detta uppstod i en situation då hon blev släppt lös. Hon kände sig mer fri och i kontroll, då kom det.

Att använda en social korrigering eller bestraffning i ett läge då hunden är inriktad på kamp eller är mycket stressad, kan ge vissa bieffekter. Den främsta är att många hundar då gärna ökar sitt motstånd, de blir sporrade i sin kampiver.

 I vissa fall kan de vara nödvändigt med munkorg då hunden inte går att nå vid rött ljud (problem situationen).

Det kan även vara snack om att hunden i fråga saknar utlopp för ett bitbeteende, dvs. att få fylla sin käke helt. Att bita är ett naturligt beteende. (Källa: hundvetare.se)  Det kan egentligen vara snack om att hunden saknar utlopp överhuvudtaget, därför är det viktigt att du utreder varför just din hund biter. Det är ett stort tecken på att något är fel. Och det kommer sannolikt hända igen och igen.

Kontakta mig på kontakt@klemminghundar.se om du vill ha hjälp online (beteendeutredning online).

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *