Vad ska hunden äta?

Vad ska hunden äta?

Dagens debatter om vad hunden ska äta tar aldrig slut. Det pratas till höger och vänster om vad hundarna bör äta och inte. Dagens foderindustri utvecklas ständigt vilket innebär att det är en hel djungel dagens hundägare måste lokalisera sig i. Dem vanligaste sorterna på marknaden är torr-, konserv och färskfoder. Det börjar även bli mer vanligt att en del sätter ihop egen mat till sina hundar.

 

Hundens kost är den som utgör all energi hunden får i sig och har även stor påverkan på hundens beteende och välmående. Ett foder som är näringsfattigt leder till att den aktiva hunden inte orkar prestera tillräckligt. Hundens främsta energikälla utvinns från fett och i andra hand kolhydrater. Får hunden i sig för mycket fett och kolhydrater som inte utnyttjas som energi lagras det i fettdepåer som bl.a leder till övervikt eller problematik i bukspottkörtel. Sammanfattningsvis kan man säga att energiintaget måste möta energiförbrukningen.

Viktigt att tänka på är att dem näringsämnen hunden bör få i sig är animaliskt protein, animaliskt fett och kolhydrater.  Med kolhydrater får man inte glömma att det går att utvinna från frukt och grönt, inte bara spannmål. Det är nämligen så att för stora intag av spannmål är ofta det som orsakar problematik som allergier, klåda, stress etc.

För att förstå foderdjungeln lite bättre kommer man långt på att lära sig vad innehållsförteckningarna betyder. Bra att veta är att innehållsförteckningar sorteras i storleksordning, dvs huvudingrediensen står först. Då kan man ställa sig frågor som dessa:

  • Hur tydlig är förteckningen?
  • Vad är huvudingrediensen?
  • Vad ger den för näring?
  • Vilka råvaror ingår? Och hur mycket av varje?
  • Vad betalar du för?

vad ska hunden äta

 

Vad ens egna hund bör äta är inviduellt, men det viktigaste är att den får i sig dem näringsämnen den behöver. Det här är bara ett väldigt översiktligt inlägg som går att djupdyka i betydligt mer. Jag är fortfarande under utbildning till Licensierad Kostrådgivare, men svarar gärna på det jag kan om du har några frågor, hör gärna av dig till @amstaffinorr på instagram. // Linnea

Skrivet i samarbete med Linnea/amstaffinorr

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen