Viltspårskurs i grebbestad

viltspårskurs

Viltspårskurs i grebbestad i sommar

Är du intresserad av att börja spåra med din hund som aktivering? Lär dig grunderna i viltspår och hur du kommer igång med en rolig och berikande aktivitet för hunden. I sommar 2021 (14/7-1/8) kommer jag hålla introkurs i viltspår vid olika tider och datum, tider och datum är inte bestämt men du kan göra din intresseanmälan redan nu genom att maila mig. Efter sommaren 2021 kommer jag även hålla privatlektioner i viltspår, är du intresserad så tar du kontakt med mig på mail. Vi kommer att mötas upp vid siljevi. Man behöver ha bil så hundarna kan vara i bilen emellan åt. Max 4 per grupp/2 personer per hund, mer info kommer närmare sommaren. Ett tillfälle 120min pris:400kr klöv och blod ingår, du behöver sele, långlina och godis.

Detta är en prova på kurs för nybörjare, hunden behöver inte ha spårat förut.

Vad är viltspår?

Att träna viltspår med sin hund är otroligt roligt och utvecklande på flera vis. Viltspår är en hälsosam aktiveringsform som passar ALLA hundar. Oavsett ras, erfarenhet, ålder eller fysiska förutsättningar.

I spårarbetet får din hund öva på sin teknik, lösa utmaningar och träna upp sin uthållighet. När din hund lyckas med sin uppgift och får känna sig duktig ökar hundens självförtroende, något både du och din hund har nytta av i vardagen sedan. Det krävs mycket tankeverksamhet och självständigt arbete för din hund, samtidigt som ni får röra er i varierande terräng och underlag. Allt eftersom hunden växer i sin roll kan ni utveckla och variera era spår. För oss förare är det väldigt kul att planera träningen och se hur hunden ta sig an de utmaningar vi presenterar. Många hundar får även utlopp för ett av sina grundbehov genom att få följa ett spår och hitta sitt ”fynd” i slutet. I spårarbetet bakar vi in aktivering, fysträning och mental träning i en gemensam aktivitet som stärker er relation.

Du kan träna viltspår på egen hand eller tillsammans med andra i grupp. Om du vill är viltspår även något du kan tävla i, oavsett vad du har för hund. Viltspår tränas även i förberedande syfte för de som vill vidareutbilda sina hundar till eftersökshundar. Det finns dock stora skillnader på viltspår och eftersök. Eftersök innebär att du hjälper till i trafikeftersök eller eftersök på skadeskjutet vilt för att se till att förkorta lidandet för de skadade viltet. Eftersök sätter stora krav på både hund och förare då ekipaget bär på en oerhört viktig roll. Viltspår är och andra sidan en aktiveringsform som alla kan utöva, oavsett förkunskaper.

viltspår

Belöningen

Belöningen är superviktig! Belöningen använder vi för att stärka hundens motivation till spåret. Se till att hitta en exklusiv belöning som just din hund ser ett högt värde i. Något som du vanligtvis inte ger din hund i vardagen eller i annan träning. Välj något riktigt gott och snåla inte! Du kan även blanda olika belöningar. Vad sägs som råa köttbitar och pannkakor med jordnötssmör?

Går det att belöna med leksak? Absolut! Men tänk på att även där ska det vara exklusivt. Om din hund gillar både leksak och mat, lägg hellre till en belöning än byt ut.

Träna inte för ofta

Att jobba med hundens motivation för viltspåret är A&O. Att viltspåra får aldrig bli vardagsmat! Att ha för vana att träna för ofta kan leda till att man tar bort tjusningen och hundens motivation för denna ”speciella uppgift”. Viltspår är dessutom mycket krävande för hunden rent mentalt och hunden behöver ges tid att bearbeta träningen och återhämta sig. Glöm inte bort att hunden behöver precis som vi, få möjligheten att smälta intryck från träningen.

En gång i månaden brukar vara ganska lagom, samt att man ser till att träningen blir varierad. Någon gång kanske det går två veckor mellan träningstillfällena medan det senare går fem veckor osv. Det beror mycket på hur träningstillfällena ser ut.

Till exempel: går vi ett svårare spår väntar vi längre tid till nästa träningstillfälle.

Jobba med korta spår framför långa

Träna hellre korta spår som med tiden ökar i svårighet framför ökad längd. Det är mer utvecklande och roligt för hunden då den får nya utmaningar att öva på.Till exempel: hunden löser en svårighet i spåret och behöver fortsätta spåra hundra, eller ett par hundra meter till innan den får sin belöning. Vore det inte betydligt mer stärkande för hunden att nå spårslut och få sin belöning kort efter att ha löst svårigheten? Jobba med hundens motivation och låt den hellre möta fler utmaningar i spåret under kort sträcka än att traggla långa enformiga spår.

Källa: Hundvetare.se

 

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *